ЛИТУРГИЈСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПАШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СТАНОВО

ЛИТУРГИЈСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПАШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СТАНОВОУ уторак, 4. септембра 2018. године, на празник светих мученика Агатоника и Горазда Чешког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову.

Владици Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор Синиша Марковић и протојереј Сретко Петковић. За певницом је певао протојереј Драгослав Милован.

Владика Јован је у беседи рекао: “У посланици Kоринћанима апостол Павле каже: “Ми смо Божији сарадници, а ви сте Божија њива и Божија грађевина”. Уопште, браћо и сестре, у духовном животу хришћана, од почетка како су настали хришћани па до краја, присутно је једно начело живота, а то је - Бог гради, а људи сарађују. Бог је тај који води, а људи бивају вођени и руковођени. Једино је Бог човека створио да буде његов сарадник на земљи; никоме то није дао другоме осим човеку. И зато је Бог човека створио по лику своме. Човек је рођен да личи на Бога. Сваки човек личи на Бога уколико се угледа на Бога, и уколико живи по Богу. Зато апостол Павле каже да је човек сарадник Божији. Човек је у животу увек нечији сарадник или Божији или неког другог. Човек је или сарадник добра или зла, а на нама је да се определимо, изаберемо. Ако хоћемо спасење и живот вечни ми се опредељујемо за Бога. Циљ нас хришћана је да можемо рећи као апостол Павле: “Не живим више ја него живи Христос у мени”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши приступила су мала деца и добар број парохијана храма Светог великомученика Пантелејмона.

ђакон Недељко Дикић