ЈАВНИ ЧАС ДУХОВНОСТИ У БЕЛОСАВЦИМА

ЈАВНИ ЧАС ДУХОВНОСТИ У БЕЛОСАВЦИМАУ оквиру IX Госпојинских свечаности у Епархији шумадијској 6. септембра 2018. године у Основној школи „Сестре Радовић“ у Белосавцима одржан је јавни час духовности на тему „Пресвета Богородице, спаси нас!“.

Велика част је учињена овој школи присуством Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, Архијерејског намесникa младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, Архијерејског намесника опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, председника општине Топола господина Драгана Живановића, начелника Школске управе за Шумадијски управни округ г. Горана Јоксимовића, директора свих подручних школа са територије општине Топола, свештеника из Младеновца, Тополе и Крагујевца, као и великог броја ученика, наставника, родитеља и становника овог шумадијског села.

Сабрање је одржано у школском дворишту и започело је молитвом Оче наш, након које се присутнима обратила директорка ОШ „Сестре Радовић“ госпођа Слађана Мијовић. Она се у свом обраћању захвалила на указаној части и прилици да ученици ове школе покажу своје знање и вештине. У оквиру часа изведена је представа у којој су ученици од 5. до 8. разреда глумом, песмом и игром приказали најзначајније сцене из историје спасења, са посебним освртом на улогу коју је Пресвета Богородица имала у исцељењу прародитељског греха. Поред 15-оро ученика у припреми и реализацији јавног часа духовности учествовали су и професори предметне наставе: Мирослав Даниловић, Александар Јеленић и Вера Тољевић, професорка српског језика Јелена Николић Стефановић, професорка музичке културе Јелена Лаловић и професорка ликовне културе Тамара Ђорђевић. На крају се присутнима обратио аутор текста и идејни творац јавног часа духовности у Белосавцима – јереј Марко Стевановић, који се захвалио нашем Епископу на благословима и очинском старању и подсетио све присутне на значај Пресвете Богородице у животима свих нас. Разумевајући верску наставу као начин пројављивања стечених знања из свих наставних предмета, наставни предмет верска настава је тога дана био саборник и стожер најсветлијих врлина ученика ОШ „Сестре Радовић“, али и свих запослених у овој школи. Час је завршен громогласним покличем из уста свих присутних ученика: „Пресвета Богородице, спаси нас!“.

Након завршетка програма Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован поделио је свој деци иконице и обишао просторије школе. У разговору са директорком упознао се са историјатом ове образовне установе, условима рада и успесима које су ученици постизали на такмичењима знања и спортским надметањима.

јереј Марко Јефтић