ЧАС ДУХОВНОСТИ У МАЛОМ КРЧМАРУ

ЧАС ДУХОВНОСТИ У МАЛОМ КРЧМАРУ У оквиру Госпојинских свечаности које се традиционално одржавају у Епархији шумадијској, у среду, 5. септембра 2018. године, на Оданије Успења Пресвете Богородице, у основној школи у Малом Крчмару је одржан духовни час посвећен Пресветој Богомајци. Због недовољно простора у самој школи, духовни час је одржан у Дому културе.

Велико задовољство и радост верницима Малог Крчмара је учинио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, који је са свештенством лепеничког и рачанског намесништва био гост часа духовности. Владику је добродошлицом дочекала директорка ОШ “Карађорђе” из Раче, госпођа Весна Вићентијевић. Свечаности су присуствовали и представници локалне самоуправе из Раче, директорка средње школе у Рачи, представници Црквеног одбора у Малом Крчмару и многобројни родитељи и наставници.

Под молитвеним насловом “Пресвета Богородице спаси нас” ученици ОШ “Карађорђе” у Рачи, одељења у Малом Крчмару, тридесетоминутним програмом показали су како, на који начин и због чега је Пресвета Дјева задужила људски род. Најавом програма, молитвом, историјским чињеницама, поменом празника Рођења, Ваведења, Успења и Покрова Пресвете Богородице и дечијим умилним појањем духовних песама, час је одмицао у свом духовном ритму. Крај свечаности био је уприличен црквеним хором “Св. Јован Дамаскин” из Лапова и КУД-ом “Карађорђе” из Раче. Да би радост хришћанског окупљања била употпуњена, припремљена је на крају свечаности и трпеза љубави за коју су се побринули родитељи ученика из Малог Крчмара и запослени у основној школи. Сви гости заједно са Епископом и учесницима прешли су у црквене просторије где су уз послужење сумирали утиске са свечаности.

Поред вероучитеља Саше Павловића, као организатора часа, у припреми, планирању и организовању свечаности била је укључена наставница српског језика и књижевности Maријана Нинчић. Учитељице Сузана Николић, Лепосава Ђорђевић Јовановић и Маја Кувекаловић су биле задужене за културно-уметничко друштво у школи и опремање и украшавање места одржавања свечаности.

Наравно, програм не би могао бити изведен без свесрдне помоћи директорке основне школе, госпође Весне Вићентијевић, као и родитеља који су учествовали у сређивању просторија и припреми хране.

Вероучитељ Саша Павловић