СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ Петнаестог петка по Духовима, 7. септембра 2018. године, када наша Црква прославља празник Пренос моштију светог апостола Вартоломеја, а уједно празнује и светог апостола Тита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Урош Костић.

У беседи којом се обратио верном народу, Владика Јован протумачио је Господњу заповест која је дата свим хришћанима и која гласи: “Ви сте светлост свету”. Први хришћани у Антиохији су се називали светима јер су имали једну душу и једно срце, говорећи да је све наше. Међу првим хришћанима нису постојале поделе које данас постоје. Данашње поделе могу се превазићи само истинским заједничарењем у Цркви Христовој кроз послушност заповестима Божијим. Као хришћани позвани смо да сведочимо Бога, да живимо у чистоти срца свога. Владика нас поучава: “Чувајмо пламен своје свеће, јер ако изгубимо светлост ходаћемо у тами”. Бог у светима живи, зато на светој Литургији и говоримо: светиње светима. “Наш позив је светост, а светост се постиже постепеним освећењем душе и тела, постепеним усавршавањем у хришћанским врлинама”, нагласио је Преосвећени Владика Јован, подсетивши нас да се на свом путу освећења морамо наоружати стрпљењем чинећи света и богоугодна дела.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Иначе, храм Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради обогаћен је још 2012. године, на дан освећења 16/3. септембра великом Светињом коју је даровао наш Епископ Јован – кивотом у коме се налази јастучница на којој су почивале мошти свете Петке у румунском граду Јашију. Крај овог кивота верници свакодневно узносе своје молитве нашој молитвеној заступници пред Господом - светој Петки.

ђакон Урош Костић