СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ уторак, 11. септембра 2018. године, када се наша света Црква молитвено сећа и празнује Усековање главе светог Претече и Крститеља Јована, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Каленић.

Овом приликом Преосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Бојан Стојадиновић, јереј Иван Антонијевић и протођакон Иван Гашић.

По прочитаном Јеванђељу Преосвећени се обратио присутнима говорећи о светом Јовану Претечи и Крститељу: “који је цео свој живот посветио припреми за долазак Господњи. Могао је да страда у покољу у Витлејему, али га је мајка узела у наручје и сакрила. После четрдесет дана и Јелисавета се упокојила и дете је остало само у пустињи, али га је и тада сачувао Онај коме је он био посвећен и предодређен. Сам Господ за Јована каже да је “највећи рођени од жене”.

Данас је дан мученичке смрти, када је Јован пострадао да би друге од пакла избавио. Успротивио се Ироду и његовом греху који је помрачио његов ум. Како се зачиње грех у човеку? Зачиње се од гордости, саможивости, непослушности. Не слуша онај који никад није научио да слуша. Зато апостол Павле за послушност каже да се ништа не ради без првог. Управо зато је Јован устао против Ирода који, иако је чуо речи Јованове, због сујете своје није послушао. На крају, Ирод опчињен плесом девојке убио је пророка. Али, пре него је убио пророка, убио је душу своју која личи на Бога. Бог сваку нашу жељу одобрава да не би угрозио слободу човека, али ће свако да одговара за своја дела. Тако је Ирод постао образац зла јер није желео да Бог постоји.

Народ каже да: “лопов почне да краде од јајета, па кокошку...”, исто тако се и човек учи у добру, али и у злу. Грех уђе на мала врата и као ватра распаљује се у човеку. Онај човек који је обузет грехом устаје на све што је од Бога.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Свети Јован да би подстакао људе да се боре против непослушности и сујете, своју проповед је почео речима: “покајте се јер се приближило Царство небеско”. Зато је обнављање ума, скидање старог Адама и облачење у новог, хришћански императив којим човек разлучује добро од зла. Данас је људима тешко да се проверавају, и не могу да се одрекну себе, чак су спремни да газе преко других да би дошли до циљева који нису проверени Црквом”, поучио је и упозорио своју паству Епископ шумадијски Господин Јован.

Преосвећени је на крају позвао све да се помоле Светом Јовану да нас уведе у покајање, подсетивши да само горд и саможив човек неће да се покаје. Човек увек неког слуша - или Бога, или оног другог.

По заамвоној молитви молитвено сабрање је продужено трпезом љубави коју је спремило сестринство на челу са игуманијом Нектаријом.

Истог дана, у манастиру Прерадовцу, Преосвећени је осветио ново звоно, прилог г. Драгана Симијоновића из Драгова.

Александар Јаћимовић, јереј