ШЕСНАЕСТИ ЧЕТВРТАК ПО ДУХОВИМА У СТАРОЈ ЦРКВИ

ШЕСНАЕСТИ ЧЕТВРТАК ПО ДУХОВИМА У СТАРОЈ ЦРКВИЕпископ шумадијски Г. Јован служио је на празник Полагања појаса Пресвете Богородице 13. септембра 2018. год. свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владика је беседећи рекао: “Након свог успења, Богородица је свој појас дала апостолу Томи. Господ је своју Мајку вазнео на Небо, а појас се још дуго чувао у Цариграду, где је жена цара Лава Мудрог, целивајући га – оздравила. Ако светињи прилазимo са вером и ако смо испунили Божије заповести, онда ће Бог услишити наше молбе. Прослављајући данашњи празник, ми прослављамо Мајку Божију и Мајку рода људског, јер да није било ње ми нe бисмо знали ко је и какав је Бог коме се клањамо, нити ко је и какав је прави Човек, а не бисмо знали ни смисао нашег рађања. У Њој нема гордости, већ само смирење и мајчинска љубав. Зато треба да се угледамо на Њу и да живимо живот достојан Бога и човека, јер носимо икону Божију у себи.”

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене Литургије, Владика Јован је прегледао фрескописачке радове у сусрет прослави два века Старе Цркве и Крагујевца као престонице нововековне Србије.

протођакон Мирослав Василијевић