Одштампајте ову страницу

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА ЖИЧКЕ И КРУШЕВАЧКЕ ЕПАРХИЈЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА ЖИЧКЕ И КРУШЕВАЧКЕ ЕПАРХИЈЕУ Недељу 09. септембра 2018. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Пимена Великог и Сабор Српских светитеља, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца кренули су на друго овогодишње поклоничко путовање, које је организовано ове године посетом Светињама Епархија Крушевачке и Жичке предвођени протојерејем Радивојем Стојадиновићем.

Верни народ из Вреоца, њих 88-оро, на пут су кренули у раним јутарњим сатима ка манастиру Студеници. Доласком пред манастирски комплекс пред нама се указао величанствени храм посвећен Пресветој Богородици окружен прелепим манастирским конацима и дивно уређеном манастирском портом. Након упознавања са историјатом манастира верници су се поклонили моштима родоначелника Немањића Светог Симеона (Стефан Немања), моштима Светог Симона (Стефан Првовенчани) и моштима Свете Анастасије мајке Светог Саве.

После кратког предаха пут смо наставили ка манастиру Жича где смо обишли ово свето место упознавши се са предивном историјом ове светиње као и са великом жртвом коју је кроз историју овај манастир преживео, а нарочито за време другог светског рата. У духовној радости наставили смо наше поклоничко путовање у манастир Љубостињу. Уласком у ову велику светињу пред нама се указао велелепни храм посвећен Успењу Пресвете Богородице у којем смо се упознали са настанком ове светиње која код нашег народа заузима велико поштовање као и са страдањима овог манастира нарочито када су га турски освајачи опљачкали за време Кочине буне и том приликом иза једне иконе пронашли скривену ризницу у којој је кнегиња Милица сакрила црквене реликвије а међу којима се налазила и круна српског кнеза Лазара коју су турски освајачи однели у Истамбул где се и сада налази. У поподневним часовима преко Трстеника пут је настављен ка најстаријој бањи у Србији и бисеру бањског лечилишта и бањског туризма Врњачкој Бањи где је за све ходочаснике направљен предах и обилазак Врњачке Бање.

Препуни утисака и опчињени лепотама наших светиња с Божијим благословом уследио је повратак у Вреоце у које смо стигли у вечерњим сатима испуњени духовном радошћу коју смо тај дан доживели.

протојереј Радивоје Стојадиновић