СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА ИМАЊУ ПОРОДИЦЕ КАРИЋ У ОРАШЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА ИМАЊУ ПОРОДИЦЕ КАРИЋ У ОРАШЦУУ устаничком селу Орашац, надомак Аранђеловца, верни и богобојажљиви народ са својим свештенством у недељу 16. септембра 2018. године дочека свога архијереја Јована шумадијског на имању породице Карић испред цркве брвнаре посвећене Светом Јоаникију, првом патријарху српском, чија се успомена на овај свети дан прославља. Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја Љубише Ђураша, јереја Немање Искића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Бабића. На свету Литургију су одговарали чланови хора “Света Анастасија српска” из Аранђеловца.

После читања Светог Јеванђеља о талантима и верним и лењим слугама, Епископ Јован је појаснио значај ове јеванђелске приче и окупљене вернике поучио својом беседом. “Ако благодат, коју примамо од Господа, не користимо на исправан начин”, наводи Преосвећени Владика, “узалуд нам је све”. Таланти заправо су дарови који су нам дати од Бога. Свако на рођењу добија дарове, а потом и дарове Светога Духа на светој Тајни Крштења. Епископ је још рекао: “Даје нам се наук да треба ценити дарове Божије који су нам дати, да бисмо кроз њих задобили оно што је најважније за човека, а то је спасење, тј. Царство Божије”. Кроз свој живот треба да стичемо, али не да стичемо имање, већ спасење, јер шта нам вреди имање ако смо образ свој изгубили. У Јеванђелској причи Господ се обраћа своме слуги са “зли и лењи слуго”, а лењост је, како нас је Владика подсетио смртни грех и требамо се чувати од ње. Доста времена проводимо у немару и због тог немара умиремо духовно. Време треба да испунимо радом, постом и молитвом да бисмо победили ту лењост. Епископ нас подсећа да морамо живети и зарађивати поштено, јер само на тај начин зарађујемо Царство Божије. Веома често људи нису ни свесни да имају дар дат од Господа, а тај дар који заборављамо јесте дар живота. Тај дар који нам је дат треба да употребимо на добро, јер ако то не радимо, ми заправо те дарове злоупотребљавамо. “Дато нам је добро семе, али ако не припремимо добру њиву, већ бацимо то добро семе у трње, не вреди нам ништа”, наводи Епископ Јован. У својој беседи нас је Преосвећени Владика подсетио на светог Јоаникија, првог патријарха српског, кога данас прослављамо и рекао нам да се угледамо на њега, јер дарове које је он добио, није чувао само за себе, већ их је многоструко умножио и тиме је испунио време Богом. На самом крају своје беседе, Епископ се дотакао и једне веома болне теме за све Србе, теме Косова и подсетио нас да за Косово и Метохију треба да дамо молитву, да дамо жртву, а не да Косовом тргујемо као да нам та света српска земља не представља ништа.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По заамвоној молитви, Епископ, свештенство и верни народ су кренули у свечану Литију око храма, а потом је Епископ пререзао славски колач и честитао славу храма вернима и домаћинима породици Карић из Орашца. По резању славског колача Епископ Јован је одликовао протојереја-ставофора Милисава Симића, пароха орашачког, орденом “Вожда Карађорђа”, у знак признања за велику љубав према својој светој Цркви коју је показао ревносном свештеничком службом на парохији орашачкој.

јереј Немања Искић