Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ Велика духовна радост осетила се 20. септембра 2018. године у Рачи крагујевачкој на празник Светог мученика Созонта и Претпразништва Рођења Пресвете Богородице, јер је тог дана ова варош дочекала  свог  Епископа Господина Јована.

Епископу су на литургијском сабрању саслуживали следећи свештеници: архијерејски намесник  рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић  и Дејан Шишковић, јереји Младен Ђурановић и Ивица Камберовић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Марко Арсенић.

После прочитаног Јеванђеља по Јовану Епископ Јован је одржао беседу у којој се осврнуо на Господње речи о љубави. Владика је нагласио значај нелицемерне љубави између оних који сматрају себе православним хришћанима истакавши да прво треба сагледавати своје, а не туђе недостатке и самим тим исправљати исте. Владика Јован је затим говорио о значају жртве када је у питању љубав, наводећи да се Бог управо жртвовао за нас људе. Љубав Бога према човечанству позива нас да узвратимо Богу ту љубав коју он показује према нама, али и да љубимо једни друге. Владика је даље говорио о онима који мрзе Бога, рекавши да они мрзе све што је Божије па и самога човека као икону Бога. „Онај који мрзи другога и жели му зло повредио је и самога себе“, поучио је шумадисјки Архипастир.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После возгласа „Светиње светима” причестили су се сви присутни свештеници, а затим су најсветијој тајни православне цркве приступили и верници рачанског краја, међу којима и мноштво деце која похађају веронауку предвођена својим вероучитељима.

На крају овог дивног духовног сабрања уследила је трпеза љубави приређена за све сабране вернике.