ОСВЕШТАН ХРАМ СВЕТИХ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУ

ОСВЕШТАН ХРАМ СВЕТИХ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУНа празник Светих и праведних Јоакима и Ане, 22. септембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је храм посвећен поменутим светитељима и у новоосвештаној цркви одслужио свету архијерејску Литургију. На светој Литургији нашем Архијереју саслуживало је четрнаест свештеника и четири ђакона. Вече пре овог величанственог сабрања бденије су служили старешина младеновачког Светоуспенског храма протојереј Слободан Кеџић и ђакон Небојша Поповић.

Лепоти богослужења допринели су “Србски православни појци”.

Владика је пре полагања светих моштију у Часну трпезу поучио верни народ о значају освештавања храма и обзнанио да ће у светом престолу међулушке цркве бити честица моштију светог великомученика Лазара Косовског. Наш Епископ је подсетио да благодатно дејство Светиње просијава и обасјава сваког човека, који отвара своје срце према Господу и предаје се Божијој милости. С обзиром на то да је храм Светих Јоакима и Ане комплетно саграђен (градња је почела 2005. год.), велелепно украшен, делимично фрескописан, да је започета изградња импозантне палионице свећа, уређење стаза око цркве, као и порте уопште, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је за заслуге у пастирском раду рукопроизвео умировљеног пароха 1. међулушког јереја Владана Марића и пароха 3. међулушког јереј Петра Лесковца у чин протојереја. За исте заслуге, старешина новоосвештане цркве и парох 2. међулушки протојереј Зоран Алексић, одликован је ношењем напрсног крста. Владика Јован је поручио проти Зорану да је одликовање које је добио подстрек за даљи рад, јер подстрека на добро као и пожртвовања, покајања  и свих других хришћанских врлина никада није доста. Епископ је поручио оцу Зорану да признање које му је уручено буде додатан мотив на изградњи Живе Цркве, које је важнија и значајнија од сваке грађевине. “Ако се човек не труди да буде бољи, постаће гори”, закључио је наш Архијереј.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована након освећења храма

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У богонадахнутој беседи Епископ Јован је позвао народ овог места да након што је изградио храм, ради посебно на обнови сопствених личности саобразно Творцу. Владика је рекао: “Да се и сабирамо у нашим храмовима, у лађама спасења и бродовима којима се крећемо ка будућем веку и непролазном дану. Бог нам је овај живот дао не да га преспавамо, него да радимо, али не да деламо по свом уму, него по уму Цркве Христове, по уму Божијем. Нека вас молитве светих Јоакима и Ане и светог великомученика Лазара Косовског штите и нека би њиховим молитвама радост ушла у срца ваша, а благодат Божија у све нас и домове ваше. Дотичимо се Светиње, да би се Светиња дотакла нас”. Након заамвоне молитве Епископ је пререзао славски колач, а домаћин је била Црквена општина међулушка на челу са председником ЦО господином Милисавом Петковићем.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Након Литургије Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уручио за пожртвовану и делатну љубав према српској Цркви орден Светог Саве II степена господину Сави Степановићу из Париза. Владика је потом одликовао орденом Крагујевачких мученика I степена господина др Милету Радојевића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама у Министарству правде у влади Републике Србије, а орденом Крагујевачких мученика II степена господина Милисава Петковића, председника ЦО међулушке. Орденом Вожда Карађорђа награђени су: постхумно Славољуб Адамовић (председник ЦО међулушке у два мандата), као и господа Владимир и Влада Јанковић из Међулужја. Архијерејске грамате признања уручене су: Ранку Спасићу, Предрагу Милојевићу, Ненаду Петровићу, Ману Рибару, Владану Милићу, Милошу Станковићу, Милети Миленковићу и Предрагу Никодијевићу. Архијерејским граматама захвалности награђени су: Олгица Лаконић, Саша Тодоровић, Бојан Тодоровић, Марко Тодоровић, Радомир Петровић, Славиша Гаџић, Горан Мировић, Небојша Андријевић, Митар Дубоњац, предузеће Фриговент и Владимир Тодоровић. Архијерејске захвалнице добили су: Милован Јаковљевић, Божидар Стојановић, Ивана Јовановић, Злата Јешић, Горан Младеновић, Радован Симић, Драган Јанићијевић, Горан Тодоровић, Предраг Мирић, Зоран Некић, Срђан Стојановић, Божидар Стојановић, Младен Миленковић, Стојан Јанковић, Сава Јовановић, Јован Јанковић, Саша Јеринић, Дима Димић, Братислав Јанковић, Војислав Томић, Бојан Некић, Станислав Глигоријевић, Предраг Крстић, Слађан Јанковић и Иван Јовановић.

Након евхаристијског сабрања у порти је изведен пригодан културно-уметнички програм, а потом се приступило трпези љубави коју је братство међулушке цркве са својим верницима са љубављу припремио. Протојереј-ставрофор Зоран Алексић се захвалио свима који су помогли да храм Светих Јоакима и Ане буде саграђен и подсетио на значај и улогу уградње себе у Цркву. Др Милета Радојевић је захвалио на одликовању и подсетио на значајне и потресне моменте из историје Епархије шумадијске и српске Цркве уопште.

јереј Марко Јефтић