ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У БРЕСНИЦИ

ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У БРЕСНИЦИУ крагујевачком насељу Бресница, у цркви светог Јоаникија Девичког, Његово Преосвештентсво Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у среду, 3. октобра текуће године, на дан Светог великомученика Јевстатија.

Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеници Саша Антонијевић и Милош Ђурић и ђакон Немања Стојковић, а чтецирали вероучитељ Стефан Радисављевић и студент теологије Александар Цалић. И ове среде појала је сва црква испуњена боготражитељима из нашег краја, али и из других крајева града.

У току Свете Литургије, владика је после прочитаног Светог Јеванђеља беседио о томе да нас Црква учи да је Бог свевидећи и свезнајући. Да Бог зна и оно што смо учинили и оно што ћемо учинити. У Јеванђељу пише да ће многи устати једни на друге, човек на човека, народ на народ. Сведоци смо већ 2 000 година томе. То је зато, рекао је владика, што неистина не може да трпи истину. Зашто? Записано је ће бити гоњења због имена Божијега, јер свет неће мир, већ немир. Зато човеку јесте лако да не буде поштен.

Идеал спасења ипак јесте остварљив, напоменуо је владика, а пример тога је и Свети Јоаникије Девички, коме је храм у Бресници посвећен. Кроз сва искушења Господ нас крепи, и нисмо сами. „Трпљењем својим спасавајте душе своје“, каже Свето Јеванђеље. И Господ је трпео, и није узвраћао истом мером, већ обрнуто. Чак се Господ молио за прогонитеље, а по Његовом примеру и многи хришћани су то чинили, остављајући и нама то да чинимо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У бресничкој цркви је у току фрескописање горњег олтарског дела, и владика је после Свете Литургије погледао ток радова и фрескописцима Миљану и Екатерини Милетић дао упутства о даљем току рада.