Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У РЕСНИКУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У РЕСНИКУПо 129. пут прослављена је храмовна слава Покров Пресвете Богородице у Реснику. Светом Литургијом началствовао је протојереј Сретко Петковић уз саслуживање протојереја Владимира Ћировића, протонамесника Александра Јовановића, протонамесника Петра Бранковића и јереја Ивице Камберовића.

После прочитаног Јеванђеља, отац Сретко одржао је пригодну беседу о значају Пресвете Богородице у животу хришћана, али и Њеном значају за цело човечанство. Пресвета Богородица, кроз своје смирење и послушност, пример је свима како се постаје живи храм Духа Светога, и највећа међу женама у историји људског рода. Из тог разлога се и Њен лик фрескопише у најсветијем делу храма тј. олтару, у виду оне која шири своје руке и прима све молитвенике у своје наручје.

Први пут у историји храма, колачари нису били из нашег села Ресника, већ из суседног Јовановца - господин Драгиша Јанковић, као и други колачар из нама сестринске Епархије браничевске - господин Горан Ђорђевић из Петровца на Млави. Тако нас је Богомајка, на Њен празник Покрова, са свих страна сабрала да заједно узмемо учешћа у светој Литургији.

Лепоти богослужења допринело је учешће великог броја деце која су дошла заједно са својим вероучитељем Миланом Живанићем, а многи од присутних су се и причестили.

После сечења славског колача и пригодног културно - уметничког програма, сабрање је продужено трпезом љубави која је уприличена у новом парохијском дому.

вероучитељ Милан Живанић