Одштампајте ову страницу

МЛАДЕНОВАЦ ПАМТИ СВОЈЕ ЈУНАКЕ – ПРОСЛАВЉЕН ВЕК ОД ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА

МЛАДЕНОВАЦ ПАМТИ СВОЈЕ ЈУНАКЕ – ПРОСЛАВЉЕН ВЕК ОД ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДАУ среду 31. октобра 2018. године, када наша Црква прославља и празнује светог апостола и јеванђелисту Луку и светог Петра Цетињског, у Младеновцу је бројним активностима обележена стогодишњица ослобођења у Првом светском рату. Ово је један од најзначајнијих датума у историји нашег града и била је прилика да још једном одамо поштовање и захвалност свим знаним и незнаним војницима и цивилима који су своје животе уградили у данашњу Србију.

Младеновац је ослобођен 31. октобра 1918. године, а трупе војводе Петра Бојовића су већ 1. новембра освануле на улицама Београда, продрле 600 километара у дубину окупиране територије и наставиле даље напредовање преко Саве и Дунава.

Треба да се подсетимо да је Србија крај Првог светског рата дочекала осиромашена и разорена. Од око пет милиона становника, колико је имала пре рата, у борбама и од болести страдало је више од милион и двеста хиљада људи. Сведоче о томе Спомен-костурница у Младеновцу, Споменик на Варовницама и Спомен чесма на “Црквенцу”, која се налази на месту некадашње болнице основане од стране др Елси Инглис и мисије шкотских медицинских сестара. Међутим, Срби су народ који је надживео све невоље и који је, са вером у Бога за Крст часни и слободу златну, на рушевинама поново изградио своју државу.

Обележавање великог јубилеја започело је литургијским сабрањем у храму Светог апостола и јеванђелисте Луке на Старом градском гробљу. Литургију су служили умировљени пароси младеновачки протојереји-ставрофори Драгољуб Ракић и Милорад Лазић, уз саслуживање ђакона Небојше Поповића. Ученици ОШ “Свети Сава” предвођени својим вероучитељем Сашом Костадиновићем испунили су цркву, активно учествовали на богослужењу и причестили се. Након евхаристијског сабрања пререзан је колач овогодишњег домаћина госпође Правде Марић, која је приредила послужење за све присутне. Младеновачки свештеници су потом служили парастос ратницима младеновачког краја погинулим у ослободилачким ратовима 1912–1918. испред спомен-костурнице на Старом градском гробљу.

У свечаној сали Градске општине Младеновац “Др Елси Инглис” организовано је предавање на тему “Значај завршетка Првог светског рата” гост проф. др Миле Бјелајац, и “Учешће Младеновчана у ослободилачким ратовима”, предавач Марко Стојановић. Предавање је организовано од стране групе верника младеновачког храма на челу са др Огњеном Калабом, који су свесрдним и пожртвованим радом у претходних неколико недеља учинили да се јавност упозна са овим значајним датумом и да прослава у свим својим аспектима буде достојна јубилеја. Након предавања челници Градске општине Младеновац и представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. положили су венце на Споменик палим ратницима 1912–1918. у градском парку. Прослава је завршена отварањем изложбе у обновљеном Музеју Младеновца. Изложба “Младеновац памти своје јунаке”, аутора Велибора Катића, вишег кустоса Музеја Младеновца, биће отворена до краја јануара 2019. године. Катић се захвалио бројним сарадницима који су помогли у креирању поставке као и грађанима који су позајмили изложене предмете и документа. На отварању изложбе наступио је Градски хор на челу са госпођом Љиљаном Миловић.

јереј Марко Јефтић