Одштампајте ову страницу

ВЛАДИКА ЈОВАН: “ЈЕВАНЂЕЉЕ ЈЕ КОДЕКС ЖИВОТА ХРИШЋАНА”

ВЛАДИКА ЈОВАН: “ЈЕВАНЂЕЉЕ ЈЕ КОДЕКС ЖИВОТА ХРИШЋАНА”У уторак, 20. новембра 2018. године, када наша света Црква слави 33 мученика у Мелетини као и преподобног Лазара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован, протојереј Горан Ђерковић и ученици богословије Светог Јована Златоустог. Чтецирао је г. Марко Гаљак.

На крају свете архијерејске Литургије Владика Јован погледао је радове на фрескопису и дао инструкције о наставку истих.

После прочитаног Јеванђеља Владика Јован је у пуном храму верног народа у беседи између осталог рекао: “Свето Јеванђеље је кодекс нашег живота, књига над књигама, наука над наукама; јер ако хоћемо да решимо све проблеме, како сами са собом, тако и једни са другима, или било шта друго, онда ћемо решење за све то наћи у Светом Јеванђељу. Ако хоћемо да се научимо како треба да живимо то ћемо такође наћи у Светом Јеванђељу. Ако хоћемо да се научимо какви треба да будемо људи, опет ћемо и то наћи у Светом Јеванђељу. И зато није ни чудо да је Црква одредила да се сваког дана читају одељци из Јеванђеља и посланица светог апостола Павла. Кад бисмо, ми хришћани, тај један одељак мали, као што је овај данашњи, свакодневно читали, удубивши се са молитвом и побожношћу у речи Божије, онда би нам Господ помогао да се оно што прочитамо у Јеванђељу и оствари у нама”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Ђакон Недељко Дикић