Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕУ петак, 23. новембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Урош Костић.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и протонамесник Мирољуб Миладиновић, а чтецирао је г. Владан Степовић.

Након прочитаног Јеванђеља верницима се беседом обратио ђакон Урош Костић који је указао на важност истинског заједничарења међу веницима које би требало да се огледа у слози, међусобном помагању, једномислију, заједничкој молитви и заједничком циљу, а то је Христос и Царство Небеско. “Данашњи човек када учини неко добро дело он мисли да је то добро учинио Цркви, а када чини лоше дело мисли да га је самом себи или другоме учинио. Међутим, то није исправно размишљање јер и када човек чини лоше он тим злоделом наноси штету и Цркви јер је и сам њен део. Грех не разара само појединца, већ је канцероген и по читав црквени организам. Стога је веома важно да се чувамо греха, али и саблазни које представљају камен спотицања за друге. Чувен је пример једног слепог човека који је носио светиљку са собом не да би се боље снашао у окружењу, већ да би га други људи спазили и да се не би о њега спотакли. Тако би требало и ми да, пазежи на свој духовни живот, пазимо на друге, а искушења и саблазни ће несумњиво бити. Искушења и постоје да бисмо се лакше одвојили од овог живота и потврдили свој идентитет који је утемељен у Царству Божијем”, поручио је ђакон Урош.

Беседа ђакона Уроша Костића

Урош Костић, ђакон