Одштампајте ову страницу

ОКРУГЛИ СТО НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ

ОКРУГЛИ СТО НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУУ организацији Друштва економиста Крагујевца, удружења “Колевка је највеће пространство” и удружења “Опстанак”, у петак, 23. новембра 2018. године, у сали Економског факултета у Крагујевцу одржан је округли сто са темом Утицај демографских и миграционих токова на еконосмки развој Републике Србије. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован својим уводним излагањем отворио је радни део овог заседања.

Епископ Јован истакао је да је здрава породица, као основна ћелија друштва, кључни фактор у решавању демографских проблема. “Породица настаје из љубави и жртве, без овог двога нема праве породице јер мера љубави је мера жртве. Као што је живот у Цркви лек од самољубља, тако је и живот у породици ослобођење од себичности. Породична љубав чини човека богатијим и мудријим. Ту се човек учи љубави према другима, према свету, према Богу. Заједнички духовни живот родитеља, уз хришћанске врлине, најбољи су васпитачи за децу. Породица формира дечије душе, припрема будуће чланове друштва, људе различитих професија, укључујући и руководиоце различитог ранга. Међутим, ништа у савременом друштву није тако угрожено као породица. Задатак и мисија Цркве и друштва састоји се у томе да се јавно, смело и свуда сведочи о свету: о смислу живота и да се на све могуће начине подржи и заштити породица”, поручио је Владика Јован.

Излагање Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована преносимо у целости.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У уводним обраћањима учешћа су узели проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и проф. др Драган Батавељић, председник удружења “Опстанак”.

Током радног дела округлог стола говорили су: проф. др Мића Живојиновић, директор Центра за геополитичка истраживања, др Братислав Миловановић, председник удружења “Колевка је највеће пространство”, мр Биљана Спасић, професор Средње економске школе, др Бојан Цакић, председник удружења “Центар за живот”, др Југослав Стајковац, председник Општине Александровац, Радош Пејовић, председник “Покрета за живот”, Живојин Вујановић, председник Удружења грађевинских инжењера Србије, Владица Гавриловић, председник покрета за децу “Три плус”, Саша Стевић, аутор картице 3+, Станко Лакић, координатор удружења “Колевка је највеће пространство”.

Урош Костић, ђакон