СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СОПОТУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СОПОТУУ недељу, 11. новембра 2018. године, када наша Црква молитвено прославља светог Аврамија Затворника и преподобномученицу Анастасију Римљанку, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у Сопоту, а Преосвећеном Владици су саслуживали протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић,  архијерејски намесник космајски, јеромонах Петар (Драгојловић), старешина манастира Пиносава, јеромонах Дионисије, старешина манастира Свете Петке у Сибници, ђакон Филип Јовановић, ђакон Урош Костић и ђакон Божидар Васиљевић.

Након прочитаног Јеванђељског зачала, у својој архипастирској беседи Преосвећени Владика рекао је да је Јеванђелско зачало које смо данас чули на светој Литургији веома значајно, поучно и дирљиво за људски род.

“Данашње Свето Јеванђеље нам говори о сили Божијој и вери човековој. Не можемо ни веровати у чуда уколико немамо вере у Бога. Тамо где је вера - тамо је Бог, тамо где је вера - тамо је љубав, тамо где је Бог - тамо је и нада. У човеку постоји и добро и зло, али до човека  стоји шта ће победити у њему,  да ли ће то бити љубав или мржња, односно, да ли ће то бити Бог или онај други. Вера нам помаже да схватимо Бога и то једино можемо да схватимо из Светог Јеванђеља. Ни у једној књизи нећемо наћи тако садржајан смисао живота нашега као што то можемо наћи у Јеванђељу у којем свака изговорена реч јесте заправо реч која је из Божанских уста произашла.  Вера чини могућим и оно што људи мисле да није могуће. А ономе који нема вере се и оно могуће чини немогућим. Зато и каже свети апостол Павле да вером ходимо, а не знањем. Вера нас заправо уводи у знање. Знање без вере није ништа, а вера са знањем нас доводи до духовног оздрављења, доводи до Васкрсења. Свака Литургија јесте Богојављење, јер земљу уздиже на небо, а уздигнуће и нас света Литургија ако верујемо да је оно чиме се ми причешћујемо истинито Тело и истинита Крв Христова. Ако не верујемо нећемо никакве користи имати од Причешћа, јер се ми вером причешћујемо да нам Бог опрости грехе и да нам дарује Царство Небеско. Човек мора да буде свестан ужасне стварности греха, али и да буде свестан благодатне стварности покајања. Али не само да се сећа греха и да због тог сећања пада у очајање, него када се сећа греха да се у исто време сећа и благодати Божије”, поручио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После великог входа, доскорашњи ђакон архијерејског намесништва рачанског Божидар Васиљевић, уведен је кроз двери у олтар и молитвама које су уследиле рукоположен је у свештенички чин. Епископ Јован је у пригодној беседи говорио о значају и светости ове службе. Преосвећени Владика рекао је: “Литургија дар Божији, јер на њој задобијамо дарове Божије, задобијамо самога Господа Бога, а данашњи дар јесте што ће ђакон Божидар Васиљевић бити рукоположен у чин свештеника и њему Црква данас поверава прву међулушку парохију, у Међулужју, архијерејско намесништво младеновачко”.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије на којој су се причестили сви присутни свештеници и мноштво верног народа, као и школске деце која су својим појањем додатно улепшала ово богослужење, уследила је трпеза љубави.

вероучитељ Бојан Миленовић