СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПОСЕТА САЈМУ ВИНА У ЛАЗАРЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПОСЕТА САЈМУ ВИНА У ЛАЗАРЕВЦУУ суботу, 10. новембра 2018. године, када прослављамо светог мученика Терентија и светог Арсенија Сремца, другог по реду Архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Његовом Преосвештенству саслуживали су игуман Онуфрије (Вранић), духовник манастира Драча, архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протођакон Иван Гашић и ђакони Никола Урошевић и Стеван Илић.

За торжественост и благољепије Сабрања био је задужен хор “Свети Димитрије” из Лазаревца. Литургији је присуствовао директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић.

Тумачећи речи Светог Писма, Преосвећени Владика Јован, својим очинским старањем поучио је окупљене вернике о односу према ближњима. Тај однос почива на Господњим речима да оно што желимо да други чине нама и ми чинимо другима, као и да оно што не желимо да други чине нама ни ми њима не чинимо. Ове јеванђељске речи када би се примениле у животу били би нам решени међуљудски односи у породици, селу, држави, па и Цркви. Наравно овакав однос према ближњем може се имати само ако за ближњег имамо љубав и саосећање, а не себичност и егоизам, који најчешће владају нама.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У поподневним часовима Преосвећени Владика Јован благословио је отварање и рад “Сајма српских вина”, који се у нашем граду одржава десети пут. На почетку свога обраћања Владика је поздравио присутне произвођаче и излагаче вина овогодишњег сајма и пожелео им још више успеха у раду, посебно истичући значај узгајања винове лозе и маслине, јер хиљадама година уназад, ове две благословене биљке су саставни део богослужења, свете Литургије, тог највећег и најсветијег дела које је Бог подарио човеку. Последњих деценија у Србији васкрсавају виногради и винова лоза. “Нека Господ сачува поља, њиве и винограде, а и вас који радите на том пољу. Нека сте срећни и Богом благословени!”, пожелео је Владика Јован прогласивши сајам отвореним. Присутнима су се обратили и председник Градске општине Лазаревац господин Бојан Синђелић и секретар државне управе и локалне самоуправе господин Бојан Стевић. Првобитно је ова манифестација организована са циљем да подигне винску културу становника Лазаревца, али је с временом прерасла у нешто много веће. Од првог сајма па до данас отворено је неколико нових винарија на територији наше општине и неколико винских подрума у нашем граду. Данас је “Фестивал српских вина” једна од најлепших винских манифестација у нашој земљи. Другу годину заредом организована је у новом и већем простору са преко шездесет излагача из свих крајева наше земље. Манифестација се одржава у организацији Градске општине Лазаревац и Туристичке организације Лазаревац. Већ неколико последњих година на сајму вина и Епархија шумадијска успешно представља свој бренд - “Литургијско вино”.