ВЛАДИКА ЈОВАН У ТОПОЛИ: “БОГ ВОЛИ И РАДУЈЕ СЕ КАДА ЉУДИ ОДГОВОРЕ НА ЊЕГОВ ПОЗИВ”

ВЛАДИКА ЈОВАН У ТОПОЛИ: “БОГ ВОЛИ И РАДУЈЕ СЕ КАДА ЉУДИ ОДГОВОРЕ НА ЊЕГОВ ПОЗИВ”Преосвећени Владика Јован служио је данас, 9. децембра 2018. године, на дан светог Алимпија Столпника, свету архијерејску Литургију у Карађорђевој цркви у Тополи. Саслуживали су архијерејски намесник опленачки протојереј - ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј - ставрофор Радоман Бубања, протонамесници Слободан Радивојевић, Остоја Пешић и Александар Петровић, јереј Марко Стевановић и ђакони Урош Костић и Стеван Илић. За лепо појање заслужни су професор Немања Старовлах и ученици Богословије “Свети Јован Златоусти” из Крагујевца.

У молитвеном сабрању учешће су узели и ученици Средње школе “Краљ Петар Први” и Основне школе “Карађорђе” заједно са својим директорима и наставницима, затим председник Општине Топола господин Драган Живановић, директор Задужбине “Краљ Петар Први” господин Драган Рељић, члан Епархијског савета господин Будимир Стаматовић и многи верни народ Карађорђевог града.

Након прочитаног одломка из Јеванђеља (Лк 14,16-24) које нам говори о “званима” и “изабранима”, Преосвећени Владика Јован истакао је измећу осталог да је суштина ове јеванђелске приче управо у позиву и призиву које Бог упућује свакоме човеку. Бог позива, а човек треба да се одазове. “Где то Господ позива људе? У Царство Небеско, али неће нас бити у Царству Небеском ако нисмо на Божанственој Литургији овде на земљи, јер је она предукус оне вечне Божанске Литургије у Царству Небескоме”, напоменуо је Владика Јован у својој беседи.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Литургије, свештеници су пререзали славске колаче са парохијанима који славе светог Алимпија Столпника као крсну славу. Свети Алимпије Столпник био је велики подвижник и испосник. Провео је 53 године на једном столпу (високом стубу на коме има места само за једног човека) у молитви и посту. Око његовог стуба подигнута су два манастира, мушки и женски. Свети Владика Николај о њему пише: “Толику благодат имаше овај угодник Божји, да га често обасјаваше небеска светлост, и над њим се уздизаше до небеса стуб од те светлости”. Био је чудотворац и за живота и после смрти. Упокојио се 640. године, навршивши 100 година земног живота. Од његових светих моштију сачувана је глава која почива у светогорском манастиру Котломушу.

Евхаристијско сабрање настављено је трпезом љубави у оближњем ресторану “Стара Варош”.

Стеван Илић, ђакон