СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РОГАЧИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РОГАЧИУ недељу, 16. децембра 2018. године, када наша света Црква молитвено прославља Светог пророка Софонија и Светог преподобног Јована Ћутљивог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је Евхаристијским сабрањем у храму Свете Тројице у Рогачи. Преосвећеном Владици саслуживали су: архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, парох поповићски протонамесник Марко Стевановић, парох неменикућски протојереј Новак Илић, ђакон Урош Костић и ђакон Филип Јовановић.

Ученици ОШ “Јанко Катић” предвођени својим вероучитељем г. Стефаном Булатовићем узели су учешћа у светој Литургији најпре појањем, а затим и кроз Свето и Пречисто Тело и Крв Господа Христа.

У својој архипастирској беседи Преосвећени Владика обратио се верном народу рекавши да је Свето Јеванђеље које смо данас чули и које говори о исцељењу десеторице губавих људи, веома дирљиво и поучно, и говори нам колико је Господ милостив, колико Господ воли човека и колико Господ пати када човек не живи хришћанским животом. “Господ је саосећајан и осетљив на сваку невољу и на сваку болест људску. Данашње Јевађеље нам говори о благодарности Бога према човеку и о неблагодарности човека према Богу. Данашње Јеванђеље казује нам како је Христос, једном приликом, исцелио и оздравио десет тешко болесних, губавих људи. С'обзиром да је то преносива болест, ових десет људи којима је закон забрањивао да прилазе људима, из далека говоре Христу: “Исусе, Учитељу, помилуј нас” (Лк 17, 13). Траже од Господа да их помилује, односно да их исцели. И ми на сваком богослужењу најчешће чујемо реч “Господе помилуј”, која значи “Господе помози нам”, “Господе исцели нас”, “Господе спаси нас”, “Господе оздрави нас”, све је то сажето у ове две речи. Јевађеље нам говори и како је Господ за време свог земаљског живота ишао од села до села, од града до града, од куће до куће и што је још важније ишао од срца до срца људскога, од душе до душе, ишао и давао духовно оздрављење душе као и телесно оздрављење, тј. оно што су они тражили. И народ је ишао за Господом јер је био жељан речи Христових, и та благодат Божија привлачила је народ к' Њему. Господ и нама увек даје оно што тражимо уколико тражимо на правилан начин и уколико тражимо оно што нам је заиста потребно. Али, да би наше молитве пред Господом биле услишене потребно је да и ми живимо по заповестима Божијим. Праведника који страда, и који у се у свом страдању ослања на Бога, Господ неће оставити. Човек се само јаком вером својом може ослонити на Господа и та вера треба да буде праћена и утемељена добрим делима његовим. Јер, ништа немамо од користи ако само кажемо да верујемо, а сасвим супротно од тога живимо”, поучио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Преосећени Владика нас је у наставку своје беседе поучио да смо дужни да увек благодаримо Господу, јер човек који не уме да буде благодаран на томе што добија, такав човек је себичан и саможив: “Вера је као љубав, она се даје са осећањем да ништа не добијамо за узврат. Онај који тако поступа све добија, а ко даје, а очекује да му се узврати, он губи и оно што има. Нека нам Господ помогне и да увек благодаримо Господу и да говоримо Господе помози нам, Господе исцели нас, или другим речима “Господе помилуј”.

Након свете Литургије уследила је трпеза љубави у парохијском дому коју је за све присутне припремио старешина храма протојереј Слободан Павловић.

Вероучитељ Бојан Миленовић