СВЕТА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак, 18. децембра 2018. године, када наша Црква слави преподобног Саву Освећеног и светог Нектарија Битољског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Горан Ђерковић и ђакон Недељко Дикић.

Чтецирао је г. Марко Гаљак, a за певницом су били протојереј Драгослав Милован, протојереј Сретко Петковић и ученици Богословије “Светог Јована Златоуста”.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Владика Јован у беседи је рекао:

“Свето Јеванђеље је поучно за кога? За свакога човека који има јаку веру у Господа Христа, за свакога човека који се предаје Христу да га Христос води и руководи, за свакога човека, свакога хришћанина који се одазове на позив Христов, онако као што су се одазвали свети апостоли када их је Господ позвао на апостолску службу. А они су се одазвали иако у то време нису знали ни ко је Христос. Ништа нису ни чули ни видели, никаква чуда, али осетили су у позиву да тај позив није обичан позив, да тако кажем. Да тај Његов, Христов позив, је Божански позив. И шта се ту родило између Христа и апостола? Родила се браћо и сестре јачина вере. Зато што су они поверовали, и зато су пошли за Њим. И сваки хришћанин који. као што рекох, се одазове на позив Христов, он, како бих рекао, много лакше носи бремена свога живота браћо и сестре, много лакше дели своју муку и своју патњу, али и своју радост, јер човек је и човек туге и бола, али је човек и човек радости, и то које радости? Баш оне праве Христове радости која се много разликује од наших свакодневних радости. Јер ми сад можемо да се радујемо, после два минута да ридамо, да плачемо, да тужимо. Али она радост која је у Христу је радост коју Христос даје човеку, е та радост никада не јењава, него обрнуто, она се повећава”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Недељко Дикић, ђакон