Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ГРНЧАРИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ГРНЧАРИЦИНа Никољдан, 19. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Грнчарици Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереји – ставрофори: Милан Борота, Живота Марковић, Спасоје Јанковић, Милан Благојевић и протођакон Иван Гашић. За певницом су појале сестре ове свете обитељи на челу са својом игуманијом Домником.

После прочитаног Јеванђеља, присутном свештенству, монаштву и верном народу обратио се Епископ Јован који је најпре честитао свима празник, а свечарима пожелео срећну крсну славу. У својој беседи наш Епикоп говорио је о светом Николају и његовом врлинском животу истакавши да је човек свет само по благодати и да се светост задобија животом у Богу и по Богу. “Спасење се остварује држањем двеју највећих заповести: љубави према Богу и љубави према ближњима. Свети Николај имао је љубави према свима, па чак и према својим гонитељима са епископске катедре. Највише се бринуо о сиромасима, дајући свима пример како би требало градити спасење. Свети Николај је у свему следио свога учитеља Христа”, закључио је Владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

При крају Литургије вршен је опход око храма после чега је пререзан славски колач. Након послужења у манастирској гостопримници мати Домника, заједно са својим сестринством, уприличила је трпезу љубави за све присутне.

Александар Бојанић ученик Богословије “Свети Јован Златоусти”