Одштампајте ову страницу

У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН РАДОСНИ ПРАЗНИК ДЕТИЊЦИ

У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН РАДОСНИ ПРАЗНИК ДЕТИЊЦИУ недељу тридесету по Духовима, 23. децембра 2018. године, на радосни празник Детињци, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеодрому. У великом евхаристијском сабрању саслуживали су: протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Рашко Стјепановић, ђакон Урош Костић и ђакон Александар Ђорђевић.

За певницом су појали: јереј Александар Мирковић, протонамесник Немања Младеновић и јереј Иван Антонијевић са дечијим црквеним хором “Свети Сава”, који већ низ година украшава све важније културно-духовне манифестације у нашој Епархији.

Дочекујући празник најсветијег Рођења на земљи, српски народ и Српска православна црква у три недеље пред Божић славе празнике везане за наше овоземаљске породице које су Цркве у малом и слике љубави Божје у Светој Тројици. Дакле, то је типично српско слављење, као што је и крсна слава типична српска светковина. У књизи “Веронаука у кући” из 1982. године пише: “Припреми овог најрадоснијег дана, искључиво у нашем српском народу, посвећене су нарочито три последње недеље пред Божић, за које наш народ има и специјалне називе: Детињци, Материце и Оцеви, као и за дане уочи самог празника: Туциндан и Бадњидан.У овим припремним недељама пред Божић народни обичаји су, углавном, свуда исти. Најпре оци и мајке, у трећу недељу пред Божић, која се зове Детињци, изјутра рано “везују” своју децу, негде чак и ону у колевци, а деца им се “дреше”. Пошто је то увек недеља по Светом Николи, то обично “Свети Никола ујутру доноси деци поклоне”.

Храм Светог Саве имао је част да, као и сваке године, прими за овај радосни дечији празник велики број деце, ученика оближње школе “Мирко Јовановић” који су се одазвали позиву Цркве и својих вероучитеља г. Предрага Обровића и ђакона Александра Ђорђевића. Пригодном беседом, по благослову Његовог Преосвештенства, верницима се обратио протонамесник Бранислав Матић који је истакао да је наш народ кроз историју сачуван и очуван пре свега вером и сабирањима на хришћанским празницима. Између осталог, отац Бранислав је казао: “Три недеље пре Божић, народ је уз благослов Цркве, посветио деци, мајкама и очевима, породици као малој домаћој цркви и великој светињи. Везујемо једни друге и дрешимо се даровима, а у свему је љубав као темељ и смисао нашег постојања по којој ће нас Бог познати да ли смо заиста његови следбеници. Брак је светиња, а деца су радост и нада наша и зато питам данас у светињи пред свима: Има ли ичег у свету лепшег од детета? Зато примајући најлепши дар неба - децу, заиста је потребно да љубављу, искреном речју и сопственим животом васпитавамо и припремамо их за живот. Дом наш треба да буде оаза радости, мира, молитве, гостољубља, топлине и утехе у коју ће се деца увек радо враћати и душу своју испуњавати”. У наставку беседе отац Бранислав је навео две поучне животне приче, које нас наводе да сагледамо величину мајчинске и родитељске љубави, као и слике мајке која “оплемењује душу своје деце Богом и љубављу и припрема их за сусрет са лепотом али и искушењима овоземаљског живота као и за вечно Царство Божије”. На крају је беседу резимирао следећим речима: “Богољубива душо хришћанска, размишљај о овим речима, усади их себи у срце, моли се, тихуј и једном заувек научи: На земљи све пролази и све нестаје само дела љубави заувек остају. Амин”.

Беседа протонамесника Бранислава Матића

У наставку свете службе, Телу и Крви Христовој приступили су сви ученици који су дошли на ово радосно сабрање и показали својим родитељима и својим ближњима сврху и циљ доласка у Цркву. По завршеној Литургији Епископ Јован је поделио пригодне поклоне окупљеној деци и са њима сачинио заједнички светлопис као успомену и сведочанство наредним поколењима да нас Господ окупља, даје снагу и пружа радост коју нико од нас не може одузети.

У просторијама при храму Светог Саве приређено је пригодно посно послужење.

ђакон Александар Ђорђевић