КРСНА СЛАВА ЕПИСКОПА ВРАЊСКОГ

КРСНА СЛАВА ЕПИСКОПА ВРАЊСКОГОбележавање празника, Крсне славе и свог заштитника, Светог свештеномученика Игњатија Богоносца, Његово преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, почео је у навечерје празника, служењем бденија у параклису Светог Игњатија, при Саборном храму Свете Тројице у Врању. Преосвећеном Владици, саслуживали су Архимандрит Методије (Марковић), старешина Саборног храма, протојереј-ставрофор Станисав Петрушевић, секретар Епископа врањског и ђакон Мицко Мицковић. Бденију су, поред бројног свештенства, монаштва и верујућег народа, присуствовали и Архимандрит мр Василије (Костић), из Јанице - Митрополија едеска и господин др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије.

На дан прославе Светог Игњатија Богоносца, 2. јануара 2019. године, у Саборном храму Свете Тројице у Врању, служена је Света Литургија, којом је началствовао домаћин сабрања, Епископ врањски Г. Пахомије, уз саслужење Преосвећених Епископа: шумадијског Г. Јована, брегалничког Г. Марка и нишког Г. Арсенија, као и Високопреподобних Архимандрита: Јована (Радосављевића), Василија (Костића) и Методија (Марковића), те бројног свештенства и монаштва Епархије врањске и других епархија СПЦ. Својим појањем, Литургијско сабрање увеличале су и монахиње манастира Светог првомученика и архиђакона Стефана у Горњем Жапском.

На крају Свете Литургије, славски колач и жито, благосиљао је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. Порфирије, а беседу у част празника и данашњег домаћина, произнео је Епископ брегалнички Марко. Епископ Пахомије, изнео је благодарност за саучествовање у прослави његовог заштитника и данашњег празника, најпре присутни Архијерејима, а затим и господину др Милети Радојевићу, свештенству, монаштву и верном народу.

У сали Црквене општине Врање, приређена је славска трпеза љубави, којој је присутвовао и Епископ браничевски Г. Игњатије, а беседу благодарности домаћину, након трпезе, произнео је Митрополит Порфирије.

Чланови дечијег црквеног хора Свеправославног друштва “Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски”, предвођени презвитером Милицом Костић, приредили су пригодан музички програм.

НА МНОГАЈА ЉЕТА ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКО!

Извор: ЕПАРХИЈА ВРАЊСКА