БОЖИЋНИ ПРИЈЕМ У ЕПАРХИЈСКОМ ДВОРУ

БОЖИЋНИ ПРИЈЕМ У ЕПАРХИЈСКОМ ДВОРУУ сусрет најрадоснијем хришћанском празнику – телесном Рождеству Сина Божијег и Господа нашег Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован био је домаћин угледним званицама града Крагујевца, као и гостима из других општина Епархије шумадијске. У свечаном салону епархијског двора Епископ Јован се најпре свима захвалио на одазиву а потом је изложио резултате свог архипастирског рада у протеклој 2018. години.

Оно што посебно радује јесте чињеница да Владика све чешће има прилику да разговара са младим људима и да се наше цркве полако али сигурно испуњавају подмлатком што представља охрабрујући подстрек за будуће мисионарење и просвећивање.

Током 2018. године било је и рукоположења и монашења. Шумадијску епархију чине 133 црквене општине које се састоје од 213 парохија, а опслужује их 204 свештеника, уз саслужење 18 ђакона. Што се храмова тиче, има их 139, филијалних има 77, а постоје и 3 болничке и једна затворска капела. Мушких манастира има 11 са укупно 23 монаха, а женских манастира има 12 док се у њима налази 48 монахиња. Владика је истакао да је у протеклој години 11 ученика из Шумадије завршило средњу богословску школу, а да је 14 бруцоша уписало Богословски факултет. Током 16 година службовања у Шумадији, Епископ Јован осветио је укупно 85 храмова.

На самом крају свог излагања Епископ је изразио искрену благодарност свима, како појединцима тако и установама, свештенству, градоначелницима, представницима општина, са жељом да и у будућности наставимо за остваривањем заједничких позитивних резултата на пољу очувања црквене свести нашег народа.

Урош Костић, ђакон