ПРОСЛАВЉАЊЕ БОГОЈАВЉЕЊА У БЕЛИЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРОСЛАВЉАЊЕ БОГОЈАВЉЕЊА У БЕЛИЧКОМ НАМЕСНИШТВУ“Бог се јавља то, то је највећи догађај у историји земље, највећи догађај за род људски. Бог се јавио на земљи, људије веселитесја”, говори нам свети Јустин Ћелијски.

Данас, као и много година раније, храмови јагодински и народ јагодински су на један величанствен и торжествен начин прославили празник надвременског и надкосмичког јављања Бога као Свете Тројице, јављања које је одредило историју и судбину света и човека као круне света и стварања.

Данас су јагодинске цркве биле мале и тесне да приме потоке народа који су се сливали да се оплемене једним другим потоком, актуелизоваћи један од кључних догађаја историје спасења – Крштење Господа и Спаса нашег Исуса Христа на реци Јордану и јављање све Три Личности Свете Тројице – Бога Оца гласом, Бога Сина присуством у Телу и Бога Духа Светога који је сишао у виду белог голуба на Господа Исуса Христа; и, такође, сећајући се јеванђелске поруке Господње изречене жени Самарјанки крај студенца Јаковљевог: “Ко је жедан нека дође к Мени и нека пије”, и истовремено исповедајући веру Цркве: “Изворе нашег живота, Господе, слава Теби”.

Поред воде, цео свет се данас освећује, препорађа и обнавља. Тако и Црква данас пева: “Глас Господењ на водах...”, сећајући се дана стварања када се “Дух Божији дизао над водама”, када је све бујало животворном силом Божијом. Тако је и верни народ данас сведочио из дубина сопствеог бића, узимајући учешћа у светим богослужењима у овом броју и поред временских услова који нису били идеални.

Вероучитељ Стеван Симоновић