ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУ

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУПразник Сретење Господње и Дан државности Републике Србије је и ове године традиционално прослављен у Орашцу, надомак Аранђеловца. На данашњи дан је подигнут Први српски устанак у Марићевића јарузи у селу Орашац.

Прослава празника Сретења Господињег и Дана државности Републике Србије започети су светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслуживање архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, архијереског намесника јасеничког, протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, архијерејског намесника младеновачког, протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Бабића.

Ово свето сабрање су својим појањем увеличали и чланови хора богословије “Светог Јована Златоустог”, под вођством професора Немање Старовлаха.

Након читања Светог Јеванђеља Епископ шумадијски, Господин Јован окупљене вернике је поучио значају празника Сретења Господњег. Епископ је посебно нагласио да је празник Сретење, заправо сретање са самим Господом. Изразио је и велико жаљење из разлога што нажалост, данас је све мање искреног сретања са Господом и све мање искрене вере. “Са Господом ако желимо да се сретнемо лицем к' лицу, то можемо учинити једино кроз веру”, наводи Епископ. Као велики проблем и недостатак данашњег човека Епископ је навео то што не умемо да благодаримо Господу, а ако не умемо да благодаримо, самим тим не умемо ни да Га волимо. Са Господом се нећемо срести у храму Божијем ако Га немамо у своме срцу, а ако се са Богом не сретнемо у току нашег овоземаљског живота, не можемо ни очекивати да га сретнемо на Небу. Да бисмо били иоле достојни да тражимо Господа, морамо се очистити од сваког греха”. Епископ је дао и сликовит пример: “Затворена шака не може ништа да пружи, али не може ништа ни да прими. Иста ситуација је и са нашим срцем, ако је затворено за Господа, онда не жели ништа добро ни да прими од Господа. Господ је изнад свега, господар је свега и свих и Њему ништа није немогуће, па чак ни да Симеона Богопримца, остави у животу све док не види Господа Христа и не прими Га у своје руке. Онај ко је са Богом, он је победник и Бог ће нам пружити сваку помоћ и утеху ако будемо спремни да од Њега то искрено затражимо. Након заамвоне молитве, Епископ Јован је пререзао славске колаче данашњим славарима - управи месне заједнице Орашац и управи музеја “Први српски устанак”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је уз саслуживање свештенства Епархије шумадијске извршио помен за устанике који су, не жалећи своје животе, пострадали у одбрани Свете српске земље. Обележавање празника Сретење и Дана државности Републике Србије настављено је испред споменика подигнутом у част Вожду Карађаорђу. Председица Владе Републике Србије госпођа Ана Брнабић је потом положила венац у част пострадалим ратницима, а одмах након ње и председница Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић. Потом је интонирана химна Републике Србије “Боже правде” у извођењу оркестра гарде. Након полагања венаца и химне, присутнима се прво обратила председница Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић, а потом и председница Владе Републике Србије госпођа Ана Брнабић. На самом крају прославе уприличен је уметнички програм по сценарију и режији господина Војислава Милина. У уметичком програму своје учешће су узели господин Небојша Дугалић, првак ансамбла Драме Народног позоришта у Београду, Вјера Мујовић стална чланица ансамбла Драме Народног позоришта у Београду, Иван Јевтовић, стални члан Атељеа 212 у Београду, хор “Алилуиа” из Београда са солистима под диригентском палицом мр Милице Радивојевић и статисти – млади глумци “Театра 5” из Београда.

Након државне церемоније Епископ Јован је у храму Свтетог великомученика Георгија на Опленцу служио парастос Вожду Ђорђу Петровићу.

јереј Немања Искић