Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУУ Аранђеловцу, 10. марта 2019. године, Епископа шумадијског Господина Јована дочекали су верници са својим свештентвом испред храма Светог архангела Гаврила (Врбичка црква). Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију уз саслуживање архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја-ставрофора Драгомира Кеџића, протојереја Милована Ранковића и Слободана Раковића, јереја Немање Искића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Бабића.

Свету Литургију су својим појањем улепшали чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

После читања Светог Јеванђеља Епископ Јован је изнео поуку о посту и праштању. Пост је радосна туга како је Епископ навео. Назива се тугом јер постајемо свесни својих животних грешака и грехова, а радост из разлога што нам предстоји период који је управо резервисан за очишћење, тј. покајање. У посту, да бисмо искрено приступили њему, најнеопходније нам је смирење. Пост је заправо ту за нас да бисмо дошли к' себи, тј, освестили се. “Данашња благовест, јеванђелско читање, је једна веома кратка и врло лака прича”, наводи Епископ, и додаје: “која нас поучава да ако смо свесни својих грешака, а не кајемо се због њих, онда не чинимо ништа богоугодно. Само ако опростимо онима који су нама згрешили, онда ће и Бог опростити нама. Пост не требамо схватати као одрицање од неке врсте хране, јер ако се хвалимо да не једемо животињско месо, а једемо сваког дана све више људско, заправо замерамо се ближњима својим, то нам неће бити на спасење. Само ако исправно постимо спасићемо се”. Епископ Јован је још навео да је данашњи дан најтрагичнији дан у историји рода људског, јер је на данашњи дан Адам протеран из Рајског врта. “Први Адам је затворио та врата Раја, али зато нам други Адам, Господ Исус Христос та врата спасења опет отвара и позива нас да уђемо у Царство Божије. Рајска врата се отварају за покајаног човека. Припрема за улазак у Божије Царство нам је неопходна и пост је управо та припрема која нас кроз покајање води у Рај. Данашњи дан, тј. недеља праштања нас посебно на то опомиње. Ако смо спремни само да се одрекнемо једне врсте хране, а и даље гајимо зло према другом човеку, онда не требамо ни да постимо. Морамо бити свесни да нам Господ опрашта много више и много веће грехе него што ми замерамо свом ближњем, а само кроз смирење човек искрено тражи опроштај. Човек љубављу искрено прашта и тако изгони зло из себе”. “Када је неко болестан”, наводи Владика, “он одлази код лекара и тражи помоћ и баш на такав пример требамо да се угледамо, да када згрешимо затражимо опроштај. Господ је највећи и најбољи лекар наше душе, који нас лечи љубављу”. Епископ је сликовито описао пост без молитве као птицу без једног крила, која покушава да лети, али не успева. Преподобни Јустин Ћелијски је дао леп пример шта је пост. Он је рекао да је пост као мост који спаја небо и земљу, који спаја и прави прелазак од изгубљеног Раја до пронађеног Раја који нам Господ пружа.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У току свете Литургије, велики број верног народа је приступио Светој Чаши са страхом и љубављу, баш онако како нас и поучавају молитве изговорене у току свете Литургије.

јереј Немања Искић