Одштампајте ову страницу

ВЕЧЕ ПРАШТАЊА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ВЕЧЕ ПРАШТАЊА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ “О владару Господе Исусе Христе Боже наш, прими слуге своје
које се кају за грехе своје, знане и незнане, вољне и невољне,
и које по Твоме наређењу исповедају...

Ти си заповедио да седам пута седамдесет
опраштамо сагрешења онима који падају у грех”.

У недељу, 10. марта 2019. године, у храму Спаљивања моштију Светог Саве на Аеродрому, Епископ шумадијски Господин Јован, заједно са свештенством овог храма и професорима Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу, служио је опроштајно вечерње пред почетак свете Четрдесетнице.

Заједно са преосвећеним Владиком, професорима и ученицима Богословије, учешће је узео и верни народ који је дошао да се помоли Богу и затражи благослов Цркве пред почетак подвига.

Након вечерњег богослужења и молебана за благословен почетак Великог поста, уследио је и целив мира и тражење опроста, који представља јединство заједнице.

Целив мира представља стари хришћански обичај када су монаси један од другог тражили опроштај и благослов пред повлачење у пустињу зарад подвига. Молитвом светог Јефрема Сирина да нас Господ избави од духа лењости, пожуде и празнословља, верници су ушли у период свете Четрдесетнице.

За време целива, ученици богословије заједно са својим професором појања, појали су пасхалне стихире, које почињу речима из Псалтира, чија је употреба посебно интезивирана у посном периоду. Након богослужења уследила је и трпеза љубави приређена у Богословији.

Ученик Богословије Милан Јеличић