РАДОСНИ ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊЕ

РАДОСНИ ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊЕДанас, на дан своје храмовне славе, празника Благовести, 7. aприла 2019. године, игуманија манастира Благовештење високопреподобна мати Салафаила, заједно са својим сестринством, имала је част да дочека свог архијереја.

Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Архијерејску Литургију са почетком у девет часова. Саслуживали су му: архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Спасоје Јанковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј Радосав Јаћимовић, протојереј Јован Биберџић, протонамесник Слободан Радивојевић, јеромонах Мардарије Јовић, и ђакони Урош Костић и Стеван Илић.

За певницом су певали “Српски православни појци”.

Након прочитаног одломка из Јеванђеља, владика Јован поучио је у беседи сабрани народ. На почетку владика говори о важности празника Благовести, где каже: “Да није било овог празника не би било ни једног другог празника. Да није било ове благе вести, питање је шта би се догодило са спасењем рода људскога”. Та блага вест била је хиљадама година очекивана, вест – када ће Спаситељ доћи да избави род људски, да га очисти, да га преобрази и да га врати у биће које је човек изгубио непослушањем у рају. У наставку беседе владика говори о величини Пресвете Богородице. На благу вест архангела Божијег, она одговара својим смирењем и прихвата без гордости вољу Божију и каже: “Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој.”(Лк 1,38) Човек има слободу да бира, али кроз слободу он треба да служи Богу, баш као што је учинила Пресвета Богородица.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Свете Литургије уследила је литија око светога храма и пресечен је славски колач. Мати игуманија Салафаила са монахињама манастира са великом љубављу угостиле су све вернике који су данас дошли у ову свету обитељ.

Стеван Илић, ђакон