Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГ У БРЗАНУ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГ У БРЗАНУУ понедељак 08. априла 2019. године у Старој Милошевој цркви је након одслужене вечерње службе обављена исповест свештенства Архијерејског намесништва лепеничког. Исповест је обавио прота Милан Борота, позвавши свештенике да исповести приступе са свештеном озбиљношћу, чистог и искреног срца. Након прочитане молитве, свештеници су један по један приступали Престолу Господњем и светој тајни исповести.

У уторак 09. априла 2019. године је овим поводом Владика Јован служио Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светога пророка Илије у Брзану. Верни народ Брзана и ђаци брзанске основне школе су у великом броју дочекали свог Архијереја Владику Јована. Владики Јовану су саслуживали протојереји-ставрофори: Милан Борота, Саво Арсенијевић, Милован Антонијевић, Милић Марковић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Стојковић. Чтецирали су г. Марко Гаљак и г. Стефан Радисављевић. Ученици основне школе су својим појањем одговарали на литургијске прозбе и возгласе и проузносили молитву Господњу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Беседећи верном народу, Владика Јован је рекао да: “Нека нам је на спасење молитва и причешће, јер причешће је сједињење са Богом. Зато треба да постимо телом, али и душом. Треба да себе у потпуности унесемо у свету Литургију. Она тражи сабраног човека, који када уђе у храм гори од осећања светиње. Без тога се не можемо причестити, јер не бисмо били освећени Духом Светим. Ако са таквим осећањем приступимо причешћу, бићемо очишћени од лењости, гордости и сујете. Ако човек осећа да литургија духовним жаром прожима цело његово биће, онда је са његовом вером све у реду. Тада Божански разум дотиче његов разум и он кроз молитву и добра дела осећа радост Васкрсења Христовог”, била је поука вернима Владике Јована.

Након причешћа верног народа, свој рад на тему “Осам векова аутокефалности СПЦ” свештенсту Архијерејског намесништва лепеничког представио је јереј Владан Костадиновић, након чега је уследила дискусија свештенства на ову тему. Скуп је завршен трпезом љубави за коју се постарао домаћин - протонамесник Веселин Селенић.

протођакон Мирослав Василијевић