Одштампајте ову страницу

СВЕЧАНО ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ НА ОПЛЕНЦУ

СВЕЧАНО ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ НА ОПЛЕНЦУОве године, осмог дана од прославе Васкрса, наша Света Црква празнује Светог великомученика Георгија. У цркви на Опленцу, која је посвећена овом великом светитељу, служена је Света архијерејска Литургија. Верни народ и ученици Средње школе “Краљ Петар I” дочекали су Његово Преосвештенство епископа шумадијског Господина Јована који је началствовао Светом Литургијом. Саслуживали су архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протонамесник Остоја Пешић, протођакони др Драган Стаменковић и Иван Гашић и ђакон Стеван Илић.

Чтецирали су господин Марко Нешић, Милан Михаиловић, Ђорђе Петровић и Јован Гајић.

Појали су професор Немања Старовлах и ученици Богословије “Светога Јована Златоуста” из Крагујевца.

У току Свете Литургије епископ Јован крстио је Емилију – ћерку вероучитеља ОШ “Карађорђе” Александра Алексића, и тиме је Црква Христова постала богатија за још једног члана.

Након прочитаног Јеванђеља, владика је, у беседи, подсетио све нас верне у чему је суштински значај Христовог Васкрсења рекавши да је оно темељ наше вере “јер да Христос није васкрсао све би било узалуд – узалуд би била и вера наша, узалуд би била и проповед апостола... узалуд би био и сав наш труд да будемо добри, наш подвиг да служимо добру”. Све би то било узалуд када не би било васкрсења, када не би било живота вечног, када би смрт све узела. То што је Христос васкрсао, победио смрт и даровао нам живот вечни треба да нас све храбри и даје нам снагу да преброди све патње, страдања и невоље. Важно је сачувати сазнање да су све невоље пролазне и да постоји живот вечни. Овде је владика нагласио да човек у свим тренуцима у животу мора да сачува ВЕРУ јер ће нас она одвести у живот вечни. Да је Васкрење дар живота вечнога сведочи нам не само Христово васкрсење, него и сви Христови мученици, подвижници и сви свети међу којима је и свети Георгије кога данас прослављамо и коме је и овај прелепи храм посвећен. Одрекавши се све светске и војничке славе коју је врло лако могао да има, само да се одрекао Христа, он је вером задобио венац непропадљиви и живот вечни у Царству Христовоме.

Владика Јован је пожелео да новокрштена Емилија печат дара Духа Светога сачува “несаломивим”. Порука је Емилији и свима нама хришћанима да чувамо мирис Миропомазања, јер: “хришћани су мирис Христов”, а “човек мирише на Бога колико Бога има у себи”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају беседе владика је све верне благословио следећим речима: “Нека нам Васкрсли Господ помогне молитвама светог великомученика Георгија да се одржимо као народ Божији, да се одржимо у достојанству људском, да не заборавимо да нема већег достојанства него да човек буде достојан Бога и свога звања”.

После заамвоне молитве Преосвећени Владика пресекао је славски колач са управником задужбине “Краљ Петар I” господином Драганом Релићем.

Заједничарење је настављено трпезом љубави у ресторану “Стара Варош” у Тополи.

Стеван Илић, ђакон