Одштампајте ову страницу

ОДРЖАНА ТРИБИНА У ОКВИРУ ПОРОДИЧНОГ САВЕТОВАЛИШТА МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ

ОДРЖАНА ТРИБИНА У ОКВИРУ ПОРОДИЧНОГ САВЕТОВАЛИШТА МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕУ понедељак, 27. маја 2019. год., у парохијском дому младеновачког Храма одржана је трибина у оквиру Породичног саветовалишта, коју је водио породични едукатор, студент логопедије и едукант псхиотерапије – трансакционе анализе господин Богдан Марковић у сарадњи са магистром дефектологије – специјалним педагогом, вишедеценијским хуманитарним радником и стручњаком из области менталне хигијене развојног доба, помагања породицама и деци са сметњама у развоју и другим развојним поремећајима госпођом Оливером Марковић. Вечерашња трибина била је фокусирана на важне теме које заокупљају колективну свест родитеља, оних који се за ту улогу припремају и чланова породица.

Разговор се усмерио на системско разумевање породичне динамике, комуникације, различитих улога у породици, конфликата, изазова и добити за све оне који чине породични систем. Заједница коју изображава породица налик је на литургијску заједницу у којој се црпи осећај заједништва, припадности, сигурности, радости, љубави и вере да су сви наши напори и подвизи вечни и спасоносни. Родитељски однос важно је да пружа довољно осетљивости за дететове потребе, жеље, емоције, изборе, властити темпо развоја и да довољно подржава онда када је детету то потребно и тиме однос чини пријатним и прихватљивим.

Говорници су истакли да се сигурна база у породици гради се кроз искрен, спонтан, природан, молитвен однос чланова заједнице, попут оног какав је Христос имао са својим ученицима, апостолима и свима нама данас кроз сва Добра којима нам се несебично дарује. Породица јесте један Дар и Тајна која се открива истинском вером, посвећеношћу, заједничким усрђем, будношћу и прозорљивошћу за проблеме и искушења. Кроз овакаву усмереност и пожртвованост циклус кроз који породица пролази даје прилику да сви чланови узрастају, свако на свом Путу, а опет као део оног заједничког кроз који се породица очувава и развија. Породица у којој је довољно љубави, слободе, здравих граница, отворене комуникације спокојно живи и након одвајања одрасле осамостаљене, довољно социјализоване деце и представња извор на који се радо враћамо.

јереј Марко Јефтић