СВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНИ У НАТАЛИНЦИМА

СВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНИ У НАТАЛИНЦИМАУ Наталинцима је 3. јуна 2019. године прослављена храмовна слава. Свету Литургију са почетком у 9 часова служио је Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић.

Саслуживали су: протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесник Дејан Динић, протонамесник Остоја Пешић и ђакон Стеван Илић.

За певницом су певали протојереј Драгослав Богдановић, протонамесник Бранимир Товиловић, протонамесник Слободан Радивојевић и јереј Никола Симић.

Након Светог причешћа свештеника, проповедао је протонамесник Дејан Динић. “Пред једну битку, цар Константин видео је на небу знамење часног Крста поред којег је писало “Овим побеђуј“. На свим барјацима и штитовима његових војника били су нацртани крстови. Цар Константин победио је у бици Крстом Христовим. Након победе која га је учврстила на престолу римском, Свети цар Константин издаје 313. године Милански едикт, документ којим се хришћанима дозвољава слободно исповедање вере у до тада непријатељски расположеном Римском царству. Поред овог чудесног догађаја у историји, овај угодник Божији остао је у вечној успомени и по томе што је сазвао Први Васељенски Сабор у Никеји 325. године и што је са својом мајком, царицом Јеленом, пронашао Часни Крст Господњи у Јерусалиму“, истакао је свештеник Дејан.

Након Литије и сечења славског колача у парохијској сали приређена је трпеза љубави коју су заједно са својим свештеником, протонамесником Бранимиром Товиловићем, припремили парохијани цркве у Наталинцима.

Стеван Илић, ђакон