Одштампајте ову страницу

СПАСОВДАН СЛАВА ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ

СПАСОВДАН СЛАВА ОПШТИНЕ РЕКОВАЦПразник Вазнесења Господа и Спаса нашега Исуса Христа је свечано прослављен у Рековцу.

Само прослављање градске славе почело је Светом Литургијом у храму Преподобног Романа у Рековцу коју је служио протојереј Драгослав Петровић уз присуство председника Општине Рековац Г. Александра Ђорђевића, представника Скупштине општине и других градски установа, ученика, наставника и професора рековачке основне и средње школе, као и верног народа који је дошао да заблагодари Богу. После Свете Литургије организована је традиционалана литија од храма Преподобног Романа до записа испред општине где је одржан молебан.

Литију су предводили свештеници: протојереј Драгослав Петровић, протојереј Живомир Газдић, јереј Борис Милосављевић и јереј Горан Јовановић, заједно са председником општине Александром Ђорђевићем, члановима ЦО Црквене општине рековачке, многобројним запосленима у различитим установама општине Рековац, члановима КУД “Левач” из Рековца, монаштвом и верним народом Рековца и околних села.

Треба истаћи и велики број деце школског узраста који су са својим наставницим као и сваке године узели молитвено учешће у овом богоугодном делу. Поред самог записа су били и они најмлађи, који похађају вртић у Рековцу заједно са својим васпитачима. После молебана у просторијама општине је пресечен славски колач. Овогодишњи колачар био је председник општине Александар Ђорђевић који је за све присутне приредио трпезу љубави у школском интернату.

Спасовдан је и литија околних села Општине Рековац. У селу Великој Крушевици где се налази Манастир Светог Николе – Манастирак, верни народ овог села је са ученицима од првог до четвртог разреда који похађају основну школу у Великој Крушевици заједно са својом бившом вероучитељицом Биљаном Вуловић и свештеником јерејем Борисом Милосављевићем заблагодарио Богу на Светој Литургији у овој великој светињи. Ову службу су улепшала деца својим гласовима заједно са својом вероучитељицом који су узели активног учешћа у Литургији на крају које су се сви и причестили. После Свете Литурије су се упутили у храм Преподобног Романа у Рековцу, где су узели учешћа у градској литији. Ово заједничко дело у Рековцу представља један диван пример заједништва и духовног јединства и сведочанство постојања једне живе Цркве Божије у Левчу.

Јереј Борис Милосављевић