Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У ГЛАВИНЦИМА

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У ГЛАВИНЦИМАДана 9. јуна по новом, а 27. маја по старом календару 2019. године, а на празник Св. свештеномученика Терапонта, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован освештао је храм Ваведења Пресвете Богородице у Главинцима.

На освећењу храма, Владика је положио у Часни престо мошти Св. Кнеза Лазара Косовског. Саслуживали су: архимандрит Евтимије, игуман јошанички, протојереј-ставрофор Радосав Станковић, пензионисани парох јагодински, Александар Гајић протојереј, Миломир Тодоровић, протојереј, Срђан Кандић протојереј, протођакон Иван Гашић, протођакон Нинослав Дирак и ђакон Далибор Нићифоровић. Лепоти богослужења допринели су чланови певачког друштва “Србски православни појци” из Београда.

По завршетку свете Литургије, Владика је уз пуно љубави и радости према верном народу, одржао пригоду беседу. “Данас смо осветили овај ваш мали храм, мали по простору, по квадратури, али за Духа Светога и Бога у Тројици, нема ни малог ни великог храма, већ је битно да се граде из љубави према Богу, и у спомен свих светих. Ми храмове подижемо и за оне који су живели пре нас, они се данас радују што овде постоји храм Божји, Дом Божји”. Владика је у наставку беседе додао: “Добро се сећам када сте ме ваш свештеник Срђан и ви позвали да по први пут дођем овде, где сте ми казали да постоји место где су се ваши преци молили Богу, и заиста осетио сам молитве ваших предака. Никад нећу заборавити радост ваших лица, када сте се обрадовали што ћете имати овај храм. Ставите у срца ваша овај храм и долазите у њега, да учествујете у богослужењу, да се радују ваши преци на небу што нисте изневерили њихову веру. Кажите Богу шта вас тишти, Бог је свуда присутан, а поготово у храму”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована поводом освећења храма и полагања моштију светог кнеза Лазара

Владика је упутио захвалност свима који су допринели изградњи овог храма, и тим поводом одликовао архијерејском граматом признања господина Зорана Глигоријевића, а архијерејске захвалнице добили су и господин Мирољуб Милић, господин Животије Благојевић, господин Живорад Благојевић. Такође, постхумно, архијерејска захвалница је и додељена Милораду Лукићу. Достојанством протојереја Владика је произвео старешину храма Срђана Кандића, који је својим залагањем, а уз неизмерну помоћ верног народа изградио овај храм.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована поводом одликовања протојереја Срђана Кандића

Трпеза љубави организована је у сеоском Дому културе, уз пригодан културно - уметнички програм КУД-а “Главинци”.

Вероучитељ Младен Ристановић