ЛИТИЈА У ЈАГОДИНИ ПОВОДОМ ПРАЗНИКА СИЛАСКА ДУХА СВЕТОГА НА АПСТОЛЕ

ЛИТИЈА У ЈАГОДИНИ ПОВОДОМ ПРАЗНИКА СИЛАСКА ДУХА СВЕТОГА НА АПСТОЛЕПразник Силаска Светог Духа на апостоле, свечано је прослављен у Јагодини. После Свете Литургије и вечерње молитве из Храма Светих апостола Петра и Павла главном улицом, кренула је градска литија. У овом заиста свечаном и молитвеном ходу узело је учешћа велики број верног народа и деце са својим вероучитељима, најмлађи чланови КУД “Каблови” из Јагодине и Покрет јагодинских извиђача.

Литију је предводило свештенство намесништва беличког са градоначелником Града Јагодине господином Ратком Стевановићем и заменицом градоначелика госпођом Снежаном Вукашиновић. У литији су узели учешћа и припадници Војске Србије, предвођени мајором Бранком Голубовићем.

Градска литија се кретала од цркве Светих апостола Петра и Павла до општине. У центру града се литији придружило свештенство и народ из Старе јагодинске цркве Светих Арханђела Михаила и Гаврила. Литије су кренуле и из храмова Покрова Пресвете Богородице и из храма Преподобне Мати Параскеве - Свете Петке. Свака литија је већ утврђеном путањом обишла битне записе, споменике и локације.

Призор је био величанствен, ђакони са кадионицама, деца са иконама, крстови, рипиде, барјаци, свештенство, представници локалне самоуправе, војске Србије, друштвених организација и верни народ у непрегледној колони, људи покрај пута који се радосно крсте и поздрављају учеснике литије и све то употпуњено предивним гласовима наших појаца.

Молећи се за овај град и све који живе у њему учесници литије су са великом радошћу певали тропаре и попут апостола који су после Педесетнице кренули у свет да проповедају благу вест, тако су и верни јагодинци са својим свештенством и градском управом пронели радост своје вере, наде и љубави улицама града.

После градске литије постали смо сведоци братске љубави колачара који су се несебично потрудили припремивши пригодна и богата послужења и тиме исказали велику пажњу и љубав према својим суграђанима и гостима.

вероучитељ Предраг Димитријевић