Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИШЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИШЕВЦУДруге недеље по Духовима, 30. јуна по новом календару када славимо свете мученике Мануила, Савела и Исмаила, Епископ шумадијски Јован је у родном месту великога вожда Карађорђа Вишевцу служио Свету Архијерејску Литургију на којој су му саслуживали архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мића Ћирковић, протојереј Велибор Јовановић и протонамесник Горан Живковић, као и ђакони Урош Костић и Стеван Илић.

Овај прелепи храм је посвећен светом великомученику Георгију, а задужбина је блаженопочившег Епископа шумадијског Саве. Сада Епископ Јован наставља његово дело ангажујући се око парохијског дома у порти.

Тог дана се чита Свето Јеванђеље по Матеју у коме се описује призив светих апостола Петра, Андреје, Јована и Јакова од стране Господа Исуса Христа. Владика Јован је одржао беседу присутном народу осврнувши се на поменуто Јеванђеље. Он је рекао да сваки човек има призив и позив и да од истога зависи и његов живот. Нема крштеног човека, а да није призван и позван, нагласио је даље Епископ. Све нам зависи од тог призива, односно да ли ћемо исти прихватити или одбацити. Онај који послуша тај призив Божија благодат чини радосним док се онај који је не прихвата затвара у себе. Кад је неко тврдоглав, нагласио је даље владика Јован, он ни памет не би примио ако би му се додала. У призиву који је поменут у Јеванђељу ми видимо једну велику тајну и истину, као и чињеницу да Бог много боље од нас види наше срце. Он је за апостоле и сведоке Истине узео просте људе, а не филозофе и учене по оној чувеној реченици светог апостола Павла која каже да је Господ изабрао луде да посрами мудре. Прости рибари су пошли за једним тада њима још непознатим човеком оставивши своје породице и најближе. Епископ Јован је даље нагласио да треба себе да запитамо да ли би смо и ми пошли као апостоли за једним непознатим човеком за кога се касније испоставило да је Син Божји и Спаситељ. Апостоли су пошли за њим зато што су имали вере, а где је вера ту је и љубав. Треба да будемо свесни да је нама данас много лакше да верујемо у Христа него апостолима у том моменту јер ми знамо из Јеванђеља све што је Христос радио и говорио. Бог нас стално позива и призива, рекао је владика Јован присутним верницима, а уједно је рекао и да ко не једе Његово тело и не пије Његову крв нема живота у себи. Онај који се не причешћује је живи мртвац који хода овом земљом. Често се људи правдају својом недостојношћу, а иза тога се у ствари крије лењост. Епископ је затим навео примере оних који су извршили велики преокрет у свом животу окренувши се Христу после веома грешног живота, а мислећи на светог апостола Павла, Марије Магдалене и Закеја. Поучивши народ Епископ Јован га је благословио на крају своје богонадахнуте беседе.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На Светој Литургији су се причестили сви присутни свештеници, а затим су најсветијој тајни Православне цркве приступили и верујући мештани Вишевца и околине у приличном броју.

На крају је уследила трпеза љубави у ресторану Шумадијски рај у Рачи Крагујевачкој који је уприличио надлежни свештеник Миломир Васиљевић са својим парохијанима.

Протонамесник Горан Живковић