Одштампајте ову страницу

ПЕТРОВДАН У РАЧИ

ПЕТРОВДАН У РАЧИЦрква Светих Апостола Петра и Павла у Рачи прославила је своју Крсну Славу заједно са својим верним народом окупљеним око Тела и Крви Христове. На овај велики празник служећи Свету Литургију принос Богу су принели: архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић из Тополе, протојереј-ставрофор Видоје Рајић из Лапова, протојереј Велибор Јовановић из Саранова, протојереј Љубиша Ђураш из Аранђеловца, јереј Младен Ђурановић из Јарушица, јереј Ивица Камберовић из Сипића и ђакон Марко Арсенић.

Мноштво народа је приступило Светој Чаши и сјединило се са Христом поучени речима проповеди оца Младена Ђурановића који је пред препуном Црквом говорио о величини Светих Апостола које прослављамо, о њиховом послању, о угледању на њих. Подсетио је народ на значај поста који се на данашњи дан завршава рекавши им да су дани поста дани преиспитивања себе, дани кајања и дани нашег подвига да у овом свету пуном искушења ми одолевамо истим и тако налазимо пут ка Господу поштујући Његове заповести и живећи онако како је Црква заповедила и установила од Христа до данас. Тако поучен и охристовљен народ после Свете Литургије допунио је своје молитве у крсном входу око цркве, а на крају тога пререзан је славски колач и освећено жито.

Богоугодно дело су учинили и свештеници рачанске цркве отац Влада Бранисављевић, отац Ненад Савић и отац Миломир Васиљевић припремивши трпезу за све који су тога дана дошли Светој Цркви. Свако ко је дошао на Славу Цркве у Рачи отишао је пун благодарења Богу и свештенству који Богу и народу рачанском служи.

Марко Арсенић, ђакон