Одштампајте ову страницу

ПЕТРОВДАН У ЈАГОДИНИ

ПЕТРОВДАН У ЈАГОДИНИПрослава славе Саборног храма Светих апостола Петра и Павла у Јагодини отпочела је светом Литургијом, коју је служило свештенство храма уз саслужење свештенства осталих јагодинских храмова.

У литургији је учествовао велики број верника од којих се већина причестила. Дивно појање цервеног хора при храму Светих апостола Петра и Павла је још више увеличало овај свечани догађај.

У Литургији су учествовали представници локалне самоуправе, чланови црквених одбора, како овог, тако и осталих јагодинских храмова, представници војске итд.
После службе и литије, резани су славски колачи храма и црквеног хора при истом храму. У свечаном тренутку овогодишњи колачар госпођа Драгица Тодоровић предала је колач новом колачару господину Милидару Тајићу. Такође, колачар хора при храму Светих апостола Петра и Павла, госпођа Јасмина Миленковић, предала је колач Љиљани Милеуснић-Марковић, хорском диригенту. Након овог свечаног тренутка уследило је послужење за све присутне, припремљено са пуно љубави и труда наших колачара.

У порти храма се већ традиционално одржава тзв. “Етно-сајам”. На сајму су своје производе изложили излагачи из скоро свих крајева Србије. Било је ту: содаџија, абаџија, ћурчија, опанчара, столара, везиља, ткаља, сликара, кројача, пчелара, посластичара и многих других, тако да слободно можемо рећи да се на сајму могло видети све што људска рука може да направи.

Ову прославу су увеличали и чланови фолклорних и певачких друштава који су припремили диван програм који је овом сајму дао нагласак на традицији и прошлости, али и карактер свенародног догађаја који брине о будућности, тако што не дозвољава да се прошлост, традиција и обичаји забораве, јер све то ипак даје овом народу диван карактер, али и посебан печат који га издваја из једне безличне масе и истиче као народ који има заједничку: традицију, сећање, историју, поглед на свет, планове за будућност, али пре свега има праву и чисту веру која га приводи вечном спасењу, које је могуће само кроз свету зајдницу са Господом нашим Исусом Христом, кога су читавог свог живота проповедали и чије име су пронели, као Свето Јеванђеље по свему свету, управо данас прослављани апостоли Петар и Павле на чијем примеру се и ми учимо којом вером, каквим учењем и на који начин треба живети и Бога прослављати.

“Диван је Бог у светима својим...”. Тако света Црква, често пева у својим богослужењима, прослављајући оне који су Бога прославили. Заиста, Господ је диван у њима свима и они су дивни у Господу своме, и управо ту дивоту смо данас покушали да прикажемо једни другима и пронесемо је свему свету. Заиста, диван је Бог у светима својим.

вероучитењ Предраг Димитријевић