Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ БРВНАРЕ У ДАРОСАВИ

ОСВЕЋЕЊЕ БРВНАРЕ У ДАРОСАВИУ суботу, 13. јула 2019. године, када наша света Црква прославља Сабор светих дванаест апостола, у селу Даросава верни народ са својим свештенством је дочекао свога Архијереја, Епископа шумадијског Господина Јована испред храма посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу. Епископ Јован је по доласку освештао храм и иконостас положивши у његов престо честице моштију светог великомученика кнеза Лазара Косовског.

По освећењу храма Епископ се обратио верницима и изразио је захвалност свима који су узели учешћа у обнављању и опремању храма. Епископ је вернима предочио да је освећење храма као и крштење детета, помазује се и зато је цео храм освећен.

Након освећења храма, Владика Јован је служио свету Литургију уз саслуживање архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протонамесника Радивоја Марића, Александра Миловановића и Ивана Теодосића, јереја Милоша Мијатовића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Стевана Илића и Александра Бабића.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована на освећењу брвнаре

На Малом Входу, протонамесника Радивоја Марића је Епископ Јован одликовао чином протопрезвитера и том приликом му је рекао да се нада да ће му ово одликовање бити подстицај на даље духовно и морално уздизање.

Након свете Литургије Епископ Јован је вернике поучио беседом. Он је рекао да је данашњи дан, посебан, благодарни дан, дан дат од Духа Светога, који је преко нас недостојних осветио овај свети храм. Епископ је изразио задовољство и веру у то да су наши преци, који су градили овај храм, сада задовољни, јер је овај храм опет пропевао у славу Божију. “Сваки храм је парче неба на земљи, јер се у њему свршава најсветија од свих тајни, Тајна Свете Евхаристије. Свака Литургија је Богојављење и на свакој Литургији Бог се јавља са свима светима. Морамо имати свест да је Литургија Благодарење”, наводи Владика. “Човек треба пре сваке молитве да Богу буде благодаран, јер само захваљујући Њему, ми сада и овде постојимо. Сваки крштени хришћанин је потенцијални светитељ, и хришћани се и називају светима јер светињу узимају у себе, Господа Христа преко свете Тајне Причешћа”. Епископ нас је подсетио да је цео овај свет пролазан, осим Бога, једино је Бог вечан, али вечан је и сваки човек који је са Господом. Хришћани су послати у свет да сведоче Бога. “Све пада без Бога, све без Бога нестаје”, наводи Владика и “зато немојте да ово звоно звони, а да народ не зове и да народа нема”. Будимо људи, јер бити човек значи бити достојан Бога који нас је створио по слици и прилици Божијој.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ је одликовао арахијерејским граматама признања Г-дину Јовану Филиповићу из Даросаве и Г-ђу Снежану Миловановић из Лазаревца, архијерејским граматама захвалности Г-дина Милована Павловића из Даросаве и Г-ђу Јелену Грујић из Даросаве. На предлог архијерејског намесништва орашачког у Аранђеловцу, Епископ Јован је доделио Г-дину Бојану Радовићу, председнику општине Аранђеловац орден Вожда Карађорђа, а истим орденом одликован је и Г-дин Марко Грковић директор завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу.

Након Свете Литургије мештани Даросаве на челу са својим парохом су уприличили Трпезу Љубави за све окупљене.

јереј Немања Искић