Одштампајте ову страницу

СЛАВА ЗАЈЕДНИЦЕ “ЗЕМЉА ЖИВИХ” У БРАЈКОВЦУ

СЛАВА ЗАЈЕДНИЦЕ “ЗЕМЉА ЖИВИХ” У БРАЈКОВЦУУ понедељак, 15. јула 2019. године, када Црква Божија прославља Полагање часне ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслуживање Епископа мохачког Господина Исихија (Рогића), викара Епископа бачког, служио је свету архијерејску Литургију у порти брвнаре по свећене Светом великомученику Георгију у Брајковцу поводом славе заједнице за рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности “Земља живих”.

Епископима су саслуживали: јеромонах Харитон из манастира Ковиља, духовник заједнице “Земља живих” протојереј Бранко Ћурчин, духовник манастира Драче јеромонах Онуфрије (Вранић), старешина храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу протојереј-ставрофор Марко Митић, настојатељ манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама јеромонах Доситеј Хиландарац, архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, гост из Епархије бачке протонамесник Стефан Франовић, парох рудовачки протонамесник Родољуб Војиновић, као и ђакони: Никола Урошевић, Урош Костић и Стеван Илић.

Литургији је присуствовао и директор Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама господин др Милета Радојевић са својим сарадницима.

Свечаност Сабрања увеличана је појањем хора “Свети Димитрије” из Лазаревца, под диригентском палицом протонамесника Владимира Стојковића.

Надахнутом беседом Епископ Јован подсетио нас је на значај данашњег празника као и на помоћ и заштиту коју је Пресвета Богородица кроз векове пружала свима, па и данас, онима који јој молитвено припадају. Нарочито се преосвећени Владика осврнуо на значај Богородичиног јеванђеља садржаног у поруци присутнима на свадби у Кани Галилејској: “Што год вам каже, учините.” (Јн. 2, 5). Овим речима Мајка Божија позива на послушање њеном сину. Онај ко није научио да правилно слуша, никада неће знати правилно ни да заповеда. Пресвета Богородица је схватила своју дужност у овоме свету, да за Бога живи и да њему, као извору Живота, приводи и друге људе. То она и данас чини, приводећи верне Господу и учећи их да чине оно што је Господ рекао.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Литургије вернима се обратио и Епископ мохачки Исихије изразивши велику радост због учешћа у данашњој прослави, преневши окупљенима поздраве, молитве и благослове Епископа бачког Господина Иринеја (Буловића).

Беседа Епископа мохачког Господина Исихија (Рогића), викара Епископа бачког

Овом приликом Владика Јован доделио је орден Вожда Карађорђа господину Милану Мишковићу из Лазеревца, директору РБ “Колубара” у знак признања за несебичну помоћ заједници “Земља живих”.

Након свете Литургије за присутне је припремљена Трпеза Љубави, трудом штићеника заједнице у Брајковцу и њиховог старешине протојереја-ставрофора Александра Новаковића.