Одштампајте ову страницу

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ недељу, 14. јула 2019. године, када Црква Божија прославља Свете мученике и бесребренике Козму и Дамјана, служена је света тајна јелеосвећења у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Свету тајну јелеосвећења служили су: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Небојша Лека, протонамесник Владимир Стојковић, протонамесник Влада Димитријевић, јереј Бојан Чоловић, јереј Александар Глишић.

Црквено Предање сведочи древност ове свете тајне која се над потребитима обављала још у првим вековима хришћанства. Њено установљење нам потврђује и Јеванђеље речима св. ап. Јакова: “Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се” (Јак. 5, 14-15). Следујући ову древну праксу и над болесним члановима наше Цркве су прочитане свете молитве и извршено је помазивање освећеним уљем од стране седморице свештеника Колубарско-посавског намесништва.

Верници који су се, као и претходних година, окупили у великом броју, могли су својим домовима понети освећено брашно и јелеј.