ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У СТАНОВУ

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У СТАНОВУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је 8. августа празнично бденије у храму Светог Пантелејмона у Станову.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Драган Брашанац, протојереј Јадран Димовски, протојереј Саша Антонијевић, јереј Гојко Марковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Недељко Дикић.

Чтецирали су г. Владан Марјановић и г. Марко Петровић, a за певницом су певали јереј Иван Антонијевић, јереј Александар Мирковић, протојереј Сретко Петковић и протојереј Горан Ђерковић.

На бденију је рукоположен у чин чтеца Урош Петковић.

У пригодној беседи Владика Јован је рекао: “Треба да будете сретни и благодарни, што је вољом Божијом и Духом Светим, ето управо овај храм посвећен једном од васељенских светитеља исцелитеља великомученика Пантелејмона. Браћо и сестре, велики је Он угодник Божији. Иако је изучио лекарске вештине, иако је лечио са оним што је изучио, Он је највише лечио друге својом молитвом. Учећи, да оне који су боловали и душом и телом, да верују у Бога и да следују Богу браћо и сестре. То је и жеља Светог великомученика Пантелејмона, па вас зато молим браћо и сестре, да се у свакој својој прилици, и у добру и у злу, и у радости и у тузи, да се молите Богу и Светом Пантелејмону. Чуће Он , разуме Он, наша људска страдања. Разуме Он наше људске падове, разуме и наше страсти, све Он то разуме. Али зато треба да то изнесемо пред њега, да он молитвом својом, као што је исцељивао за живота, а Он је још већа чуда чинио и чини и дан данас”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

ђакон Недељко Дикић