СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИ"Где је Епископ, тамо нек' је и народ", свети Игнатије антиохијски

Дана 17. августа 2019. године, на празник Светих седам мученика у Ефесу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Јагодини.

Епископ је дочекан од многобројног верног народа.

Епископу је саслуживало свештенство из Богомчуваног града Јагодине: протојереј - ставрофор Радослав Станковић, архимандрит Евтимије Јошанички, протојереј Срђан Јовановић, протојереј Александар Гајић, протојереј Срђан Кандић и старешина храма протонамесник Дејан Ђорђевић (који је овом приликом произведен у чин протојереја), протођакон Иван Гашић и ђакон Далибор Нићифоровић, показујући тако да је Епископ глава Цркве, и да Црква не може постојати без епископа, као и да је Епископ ту због народа Божијег.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована протојереју Дејану Ђорђевићу

У својим празничним омилијама, Епископ Јован је говорио о Пресветој Мајци Божијој, Њеној љубави према човечанству, о заступништву које Она чини за људски род, Њеном литургијском прослављању, као и о важности да јој хришћани узносе своје молитве.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након слушања речи поуке, уследио је канон Евхаристије и причешћивање Светим Тајнама Христовим. По давању отпуста и дељењу антидора, верни народ, који је био присутан у великом броју, је у миру изашао из Храма и заједно са својим Владиком имао прилику да разгледа радове на Храму и сам Храм који сваким даном постаје све лепши.

Након Свете Литургије братство храма уприличило је трпезу љубави у ресторану “Принцип” у Јагодини.

Стеван Симоновић, катихета