Одштампајте ову страницу

УЧЕНИЦИ БОГОСЛОВИЈА СПЦ НА ЛЕТОВАЊУ У ГРЧКОЈ

УЧЕНИЦИ БОГОСЛОВИЈА СПЦ НА ЛЕТОВАЊУ У ГРЧКОЈ Благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке организовало је бесплатно летовање за ученике Богословија СПЦ у периоду од 9. до 19. августа 2019. године. Домаћин нашим ученицима био је Митрополит китруски, Катерине и Платамона Господин Георгије, велики пријатељ нашег народа и наше Свете Цркве.

Ове године на летовање су пошли ученици из Богословије Светог Саве у Београду, Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу и Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крки. Ђаци су пошли у пратњи секретара Верског добротворног старатељства свештеника Владимира Марковића, као и професора поменутих богословија - испред београдске Богословије ђакон Немања Калем, крагујевачке Богословије господин Немања Старовлах, нишке протопрезвитер Бобан Стојковић и презвитер Ђорђе Мирковић и испред крчке Богословије господин Александар Крстић и господин Стефан Мирковић. Поред обилазака који су оставили велики утисак на богослове, ученици су имали прилике да се свакодневно опусте у чарима Егејског мора.

У току боравка на одмору, професори и ученици су били и евхаристијски испуњени тако што су два пута узели учешће у литургијском сабрању и тиме се сјединили са заједницом верника грчке Архиепископије. Битно је истаћи да смо били учесници две литије у овој миртополији где смо певали тропаре на нашем богослужбеном језику, носећи кроз Паралију и Лептокарију икону Богородице Тројеручице.

Ученици богословије су обишли и манастир преподобног Јефрема Сирина, назван “рај на земљи”, где су отпевали тропаре у част Богомајке. У подножју планине Олимп где се налазе два манастира, манастир Светог Дионисија Олимпског и вишевековни манастир Свете Тројице, богослови су са својом пратњом уживали у лепоти планинских манастира.

Грчки гости из Србије су обишли и природњачки музеј, где им је изложено све о биљном и животињском свету Олимпа, након чега су ученици отишли са пуно нових сазнања као и утисака о лепоти једног предела грчке области.

Последњих дана одмора митрополит Георгије се обратио у амфитеатру ученицима где је говорио о свом мисионарењу у централној Африци. Говорио је о својим искушењима које је имао на том путу, као и о племенитости људи Африке, али најважније јесте то да се плодови доброг дела те мисије данас јасно виде.

Последњег дана боравка у граду Катерини, организовано је грчко-српско вече, где је лепоту вечери испунило певање грчких богослова, а потом је уследило и певање српских богослова.

У повратку својим домовима, направљен је још један мали обилазак и то града Солуна, великог историјског града са прелепим шеталиштем које има поглед на море и на највећу луку грчке државе. Обилазак цркве Светог Димитрија и поклоњење његовим моштима, несумњиво да ће сваком ходочаснику остати у сећању, као и манастир Светог Давида и црква Свете Софије која је најстарија црква у граду Солуну. Обишли смо Српско војничко гробље “Зејтилник” где нам је храбри чувар Ђорђе Михајловић говорио о свим светим војницима наше отаџбине и где смо се малим поменом помолили за њихово спасење, чиме је завршено наше путовање.

Александар Бојанић, ученик крагујевачке Богословије