Одштампајте ову страницу

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ И ЧИБУТКОВАЧКЕ У МАНАСТИР ОСТРОГ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ И ЧИБУТКОВАЧКЕ У МАНАСТИР ОСТРОГУ петак 6. септембра 2019. године, када наша Света Црква прославља Светог свештено мученика Евтихија и Свету мученицу Сару,а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца и чибутковачке из Чибутковице кренули су на друго овогодишње поклоничко путовање које је организовано ове године посетом Светињама Епархија Захумско-херцеговачке, Милешевске и Митрополије Црногорско-приморске предвођени протојерејем Радивојем Стојадиновићем и протојерејем Жељком Ивковићем.

Верни народ из Вреоца и Чибутковице, њих 108-оро, на пут су кренули у петак у вечерњим сатима. После ноћног путовања у јутарњим часовима стигли смо у манастир Тврдош. Доласком пред манастирски комплекс пред нама се указао величанствени храм посвећен Успењу Пресвете Богородице окружен прелепим манастирским конацима и дивно уређеном манастирском портом. Након упознавања са историјатом манастира верници су посетили манастирски подрум и обишли манастирску порту. После кратког предаха пут смо наставили ка манастиру Св. апостола Петра и Павла у Петровом пољу где смо обишли ово свето место упознавши се са предивном историјом ове светиње. У духовној радости наставили смо наше поклоничко путовање у Херцеговачку Грачаницу која се налази на брду Црквине. Уласком у ову светињу пред нама се указао велелепни храм Благовештења у којем смо се упознали са настанком ове светиње. После краћег предаха и уживања у предивном погледу на град Требиње и околину за све ходочаснике уприличена је и посета Требињу где су имали прилику да виде сву лепоту овог предивног града.

У поподневним часовима пут је настављен ка манастиру Острог у који смо стигли у раним вечерњим сатима. Након вечерње службе уследило је поклоњење моштима Св. Василија Острошког а нокон тога ноћење у манастирској порти. У раним јутарњим сатима сви верници су присуствовали јутарњој служби а у продужетку и Св. Литургији на којој се велики број верника из Вреоца и Чибутковице причестио. Након Св. Литургије уследио је силазак са Острога и посета манастиру Ждребаоник у којем смо се поклонили моштима Св. Арсенија Сремца. У повратку за Вреоце и Чибутковицу посетили смо још један драгуљ наше Српске Цркве манастир Милешеву. После упознавања са историјом ове светиње уследио је краћи предах у прелепој манастирској порти.

Препуни утисака и опчињени лепотама наших светиња с Божијим благословом уследио је повратак у Вреоце и Чибутковицуу које смо стигли у касним вечерњим сатима испуњени духовном радошћу коју смо доживели на овом путовању.

протојереј Радивоје Стојадиновић