ЧАС ДУХОВНОСТИ У СШ “ЂУРА ЈАКШИЋ” У РАЧИ

ЧАС ДУХОВНОСТИ У СШ “ЂУРА ЈАКШИЋ” У РАЧИУ оквиру Госпојинских свечаности које се традиционално одржавају у Епархији шумадијској, у четвртак, 12. септембра 2019. године, на празник преноса моштију светог Александра Невског и Сабор светих српских просветитеља и учитеља, у Средњој школи у Рачи је одржан час духовности посвећен Пресветој Богомајци. Због недовољно простора у самој школи, духовни час је одржан у Културном центру у Рачи.

Велико задовољство и радост овој свечаности је учинио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, који је са свештенством рачанског намесништва присуствовао часу духовности. Владику је добродошлицом дочекала директорка Средње школе, госпођа Сања Радојевић. Свечаности су присуствовали и представници локалне самоуправе из Раче, директорка основне школе у Рачи, директори средњих школа из Лапова и Баточине, директорка Народне библиотеке у Рачи, директорка предшколске установе у Рачи, наставници СШ “Ђура Јакшић” из Раче и многобројни средњошколци, ученици поменуте школе.

Темом “Свети Сава и Српска црква под окриљем Пресвете Богородице” ученици Средње школе “Ђура Јакшић” у Рачи – тридесетоминутним програмом показали су како, на који начин и због чега је Пресвета Дјева задужила српски род. Молитвом, пригодном беседом, најавом програма, историјским чињеницама из живота светих као и причама о Пресветој Богородици, уз неизоставне духовне песме хорова Средње и Основне школе, час је одмицао у свом духовном ритму. Крај свечаности био је уприличен извођењем црквеног хора “Св. Јован Дамаскин” из Лапова и разгледањем ликовних радова које су ученици Средње школе са наставником ликовне културе и историје уметности, господином Гораном Микићем, припремили и поставили у предворју Дома културе.

Да би радост хришћанског окупљања била употпуњена, припремљена је на крају свечаности трпеза љубави за коју се побринула директорка средње школе уз свесрдну помоћ особља школе. Сви гости су заједно са Епископом прешли у црквене просторије Саборног храма Св. апостола Петра и Павла у Рачи, где су, уз послужење, сумирали утиске са свечаности.

Поред вероучитеља Саше Павловића, као координатора часа духовности, у припреми, осмишљавању, планирању и организовању свечаности била је укључена наставница српског језика и књижевности Биљана Продановић. Сценско уређивање и организацију ученика око ликовних радова водио је Горан Микић, наставник ликовне културе и историје уметности. Под вођством вероучитеља Владимира Глишића хор ученика из Основне школе “Карађорђе” из Раче је отпевао две духовне песме.

За организацију ученика око доласка у Дом културе и дочек владике побринули су се предметни наставници који су заједно са ученицима касније присуствовали свечаности и дали значајни допринос у одржавању ове свечаности.

вероучитељ Саша Павловић