Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ПОСКУРИЦАМА

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ПОСКУРИЦАМАУ суботу, 5. октобра 2019. године, у години када наша Српска православна црква прославља 800 година самосталности, мештани села Поскурице и Шљивовца окупили су се око свог духовног пастира Епископа шумадијског Господина Јована како би учествовали у јединственом и непоновљивом догађају – освећењу храма Зачећа светог Јована Крститеља.

Владики Јовану су, поред свештенства из Шумадије, саслуживали и гости из жичке, браничевске и тимочке Епархије.

Пре полагања честица светих моштију у Часну Трпезу, наш архијереј је истакао како су од данас парохијани овог храма под молитвеном заштитом не само светог Јована, већ и светог Лазара Косовског, чији је део моштију положен у Свети Престо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована приликом полагања честица моштију светог кнеза Лазара у Часну Трпезу

Након освећења храма служена је света архијерејска Литургија, а на малом входу Епископ је произвео јереја Милана Петровића у чин протојереја, посаветовавши га очинским речима да ово одликовање схвати као подстрек за даљи рад на њиви Господњој: “Ми свештенослужитељи смо посредници између Бога и верника, као што су светитељи посредници између нас и Бога. Свештеник може својим примером да привуче народ цркви, а такође може и својим непримерним животом да одбије народ од цркве. Ја ти желим да ти ово одликовање буде на спасење и теби и твојој породици, али ти желим да од данас, па до краја живота будеш добар пример онима који су са тобом. Увек имај на уму своју свештеничку одговорност”.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована протојереју Милану Петровићу

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована на крају свете Литургије

На крају свете Литургије господин Милош Пејић је одликован архијерејском граматом признања, а затим је уприличен културно-уметнички програм у ком су учествовали млади чланови КУД-а “Младост” из Шљивовца, КУД-а “Дукати”, као и чалнови хора “Свети ђакон Авакум” који су својим наступом показали да су прави чувари традиције.

У наставку је уприличена трпеза љубави која је плод проте Милана и његових парохијана.

Марко Лазовић, асполвент Православно богословског факултета