ИЗЛОЖБА И ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ СТАРИХ КЊИГА У БЕЛИЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ИЗЛОЖБА И ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ СТАРИХ КЊИГА У БЕЛИЧКОМ НАМЕСНИШТВУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а поводом обележавања јубилеја 8 векова аутокефалности СПЦ, у Јагодини је 14/27. децембра 2019. године, постављена изложба и представљена нова публикација “Старе рукописне и штампане књиге на територији Архијерејског немесништва беличког”. Ово издање Архијерејског намесништва беличког свесрдно је као коиздавач подржао настојатељ манастира Јошанице, високопреподобни архимандрит Евтимије, а реализација пројекта је спроведена у сарадњи са народном библиотеком “Радислав Никчевић” у Јагодини. Аутори публикације су протонамесник Миломир Тодоровић и Нада Димитријевић, виши библиотекар.

У претпразничне Божићне дане, фоаје Факултета педагошких наука Универзитета у Крагујевцу био је премали да прими све оне који су желели да присуствују овом празнику културе и писмености у Јагодини. Хор цркве Светих апостола Петра и Павла под руковођењем Љиљане Милесунић Марковић отворио је ово свечано вече химном Пресветој Богородици. После уводне речи ауторке Наде Димитријевић, реч је узео Преосвећени Владика Јован који је нагласио важност очувања старе писане и штампане речи, нарочито у перспективи дугог и плодног трајања културе једног народа као што је то српски народ. После још једног наступа хора Нове цркве, посебна саветница министра за културу и информисање, Гордана Гаврић, исказала је своје одушевљење великим трудом и радом аутора публикације, те указала на њен значај за културу Србије. Декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, ђакон др Зоран Ранковић, подсетио је присутне на почетке словенске писмености и њене утемељиваче, као и на посебно место у нашем друштву оних који су на путу очувања и настављања њиховог просветитељског дела. Др Жарко Војновић, начелник одељења за библиографију у Народној библиотеци Србије, скренуо је пажњу присутних на изузетан ентузијазам аутора публикације. Он је нагласио да је Јагодина, као мања средина у којој је дошло до приређивања оваквог дела, један изузетак, с обзиром на то да су уобичајена места за овакве подухвате велики академски центри.

У поздравној речи, отац Миломир Тодоровић је пре свега захвалио Владици Јовану на благослову и присуству, затим свим учесницима и сарадницима на реализацији пројекта и позвао све присутне да погледају припремљену изложбу, као и изложбу о животу и раду игуманије манастира Враћевшнице Ане Аџић, кћерке чувеног оснивача Учитељске школе у Јагодини, Сретена Аџића.

вероучитељ Угљеша Урошевић